Cal maart 2011

Inspiring California

 

imag0128door Jolande Vos

De eerste dag van de lente gaat verwachtingsvol van start met een strakblauwe lucht, volop zon en verlangen naar een mooie zomer. Dezelfde bruisende sfeer is vanaf het begin aanwezig op de elfde editie van de overzichtsproeverij Californische wijn, evenals voorgaande jaren in het Radisson Blu hotel op Schiphol Rijk.
Een perfecte locatie met voldoende parkeerruimte en een supergrote zaal.

 

Hier staan 38 standhouders klaar om ca. 500 wijnprofessionals de bijzondere wijnen uit Californië te laten proeven.

 

Wijnstreek Californië

Dit is niet de eerste beste wijnregio: vijf grote wijnstreken – Nothers California Coast, Central California Coast, Southers California, Sierra Nevada en Central Valley en een totaal van ca. 200.0000 hectare. Californische wijnproductie maakt 90% van de U.S.A. wijnbouw en -export uit. Een kleine 600 miljoen flessen worden geëxporteerd, waarvan meer dan de helft naar de Europese Unie. Californië exporteert 20% van de productie, terwijl de export voor negentig procent uit Californische wijnen bestaat. Als gebied heeft het een gigantische productie van ca. tweeënhalf miljard flessen. Als wijnstreek is het de vierde grootste producent ter wereld. Geen kleine jongen dus. Zoals de Amerikanen zouden zeggen ‘now we’re talking’

 

Seminars

Gepraat wordt er genoeg in de diverse zalen. Voorafgaand aan de jaarlijkse proeverij in Nederland vinden er twee seminars plaats, speciaal voor genodigden. Meer dan 200 belangstellenden hebben zich hiervoor aangemeld, helaas is er maar plaats voor 50 genodigden. Het eerste seminar heeft als titel ‘Napa Rocks’ en wordt ingeleid door Jan van Lissum en Russ Weis, directeur van Silverado Vineyards. De tweede sessie heeft als invalshoek chardonnay en pinot noir uit de koele kuststreken van Sonoma County. Deze proefsessies zijn begrijpelijkerwijs populair – Weis en Van Lissum zijn grote experts – en wel zodanig dat verslaggevers van winebusiness.nl ondanks vroege aanmelding geen toegang kregen en er dus, helaas, ook geen verslag van kunnen doen.

 

Zinfandel

In de overvolle proefhal wemelt het van de bezoekers en er is voldoende te proeven: 38 tafels, 100 wijnhuizen en meer dan 550 wijnen. Omdat Zinfandel dé meest kenmerkende druif van dit wijngebied is, ligt het accent op deze bijzondere wijnen. Op proeftafel 1 staat Julian Drake met de wijnen van de Trinchero Family Estates. Ze worden geïmporteerd door DGS Wijnkopers in Waddinxveen. Drie van de vier Zinfandels komen uit Amador County, een gebied boven Sacramento, de vierde wordt gemaakt in Napa Valley. De wijnen zijn aan de zware kant waarin de alcohol (ca. 14,5 %) duidelijk aanwezig is. Favoriet aan deze tafel is de Zinfandel van Folie a Deux: een wat elegantere Zinfandel met mooi rijp, jammig fruit maar toch ook voldoende body.

 

Dan de Zinfandelserie van Brazin, o.a. geïmporteerd door Roel Helmink van Ovino. Een prachtige serie. Topper is hier de Monte Rosso Vineyard, gemaakt van 30 jaar oude stokken. Prachtige zachte kruidigheid in de neus, in de smaak een geweldige balans, mooi sappig pruimenfruit, stevige structuur waarin het hout mooi is geïntegreerd. Opvallend is het alcohol; hoewel 15%, is dit geweldig verpakt en totaal niet merkbaar.

 

Vervolgens naar Wijn Verlinden. Ook hier een serie van drie Zinfandels van één huis: XYZin. Behalve dat de wijnen supergoed zijn, wordt het geheel ook zéér aantrekkelijk begeleid door Daan Schmidt (ex-sommelier van In de keuken van Floris). Kennis, passie en uitstraling gaan hier samen. En dat doet de wijnbeleving zeker goed. De Zinfandels zijn afkomstig uit het kwaliteitsgebied Sonoma County (24.000 ha) van de Noord Coast.  Deze serie XYZin (X staat voor eXceptional, Y voor vYne, Zin voor Zinfandel) is oplopend in de leeftijd van de wijnstokken: 10 jaar, 50 jaar en 100 jaar. Eigenlijk zijn ze alle drie superlekker. De 10 years Californië is een echte lunchwijn, waarin het fruit domineert. Er wordt geen houtlagering gebruikt tijdens de vinificatie. Hij smaakt heerlijk fris voor een Zinfandel met sappig fruit, zachte tannines en een tikje cederhout. Alcohol is mooi verwerkt. Alles wordt vervolgens een stuk steviger naarmate de wijnstokken ouder worden. In wijn twee vooral zoete kersen, mooie balans en kruidigheid. Breed en elegant.  De laatste wijn is een absolute eetwijn, met specerijen, zoete pruimen, een stevige structuur met nog wat trekkende tannines. Alledrie aanraders.

 

Tot slot: Chateau Montelena

Nog tijd voor een bezoek aan de tafel van Hosman Vins. Hier moet de wereldberoemde Zinfandel van Château Montelena worden geproefd. Een ‘merknaam’ die extra bekendheid kreeg door de onderhoudende feelgoodmovie Bottle Shock. Deze film vertelt het verhaal over Montelena’s chardonnay die, tijdens een dubbelblinde test, de Franse concurrentie van het voetstuk stoot.  Ook de Zinfandel van dit bedrijf bezit kwaliteit. De collega’s van WineLife is dat opgevallen, want Montelena is overall winnaar Zinfandel en krijgt een 8,5.

 

Jolande Vos is wijnjournalist, bladenmaker en gastschrijver van winebusiness.nl

Eindredactie: ChvZ


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl