Mario Pablo Silva was in het land en dat liet importeur LFE niet ongemerkt voorbijgaan. Mario Pablo werd in de anderhalve dag dat hij hier was in rap tempo door André Koopman langs het journaille en de Nederlandse ambassadeurs van Casa Silva geleid. Vervelend vond hij dat niet ‘ik kom graag in Nederland, ik ken hier veel mensen al lang. Het is een beetje thuiskomen.’
De familie Silva heeft veel liefde voor de grond en het terroir en de streek Colchagua. Daarnaast is Casa Silva altijd aan het innoveren: inmiddels hebben ze 100% duurzaam gecertificeerde wijngaarden van het koele kustgebied Paredones tot aan de uitlopers van het Andes-gebergte in de Colchagua Valley. Ook in Patagonië is Casa Silva actief met hun Lago Ranco boutique project. Patagonië heeft nu de meest zuidelijke wijngaarden van het land.
Silva
Ook een uitstekend restaurant en guesthouse én een vice-voorzitterschap van Wines of Chile van Mario Pablo Silva horen bij het totaalpakket van de familie Silva. By the way: De familie Silva komt oorspronkelijk uit Bordeaux en vertrok na de phyloxera naar het phyloxera-vrije Chili. De familienaam was oorspronkelijk Bouchon maar na een echtscheiding werd de naam Silva toegeëigend.
Sustainable
Casa Silva heeft 5 estates:– Angostura, Los Lingues, Lolol, Paradones en Lago Ranco en in totaal 1000 hectare 100% certified sustainable tellende areaal druivenaanplant. Carmenère is niet alleen een kenmerkend druivenras voor Chili, maar ook voor Casa Silva: met name van hun wijnen afkomstig van de Los Lingues wijngaard in de Andes regio van de Colchagua Valley.
Het Carmenère Micro Terroir Project leidde tot een nauwkeurige classificatie van de wijngaarden en inzicht in de potentie op microniveau van de verschillende terroirs. Uit het Casa Silva Carmenère Clone Project werden via massale selectie de 3 beste carmenère klonen geselecteerd die voor alle Chileense wijnproducenten beschikbaar zijn. Het Carmenère Micro Terroir Project en het Casa Silva Carmenère Clone Project kwam overigens tot stand in samenwerking met de Chileense overheid en de Landbouwuniversiteit van Santiago.
Casa Silva staat bekend als pionier van ‘cool coast’ wijnen. Door het succes van de cool coast behoren de grondprijzen in Paradones bij de hoogste in de Colchagua Valley. Mario Pablo Silva licht nog toe dat hij zich ergert aan alle bekende wijnjournalisten zoals Parker en Robert Joseph die beweren dat Colchagua alleen maar heet en warm is. Casa Silva laat toch de koele potentie van de streek zien? En daar heeft hij een punt want kijk eens wat er ter tafel komt.
De proef op de som
We proeven uit Paradones een sauvignon blanc en gris uit 2019 en een chardonnay uit 2018. Dit zijn knisperig frisse wijnen waarbij vooral bij de SB en SG de hoge zuren opvallen. Mario Silva zoekt het op en ze blijken beide een zuurgehalte van 7.94 te hebben. De chardonnay is heel fijnzinnig. Klassiek, elegant met lichte houtopvoeding. Maar de nadruk ligt op licht.
Ook uit Paradones een pinot noir uit 2017 en 2018. De wijngaarden zijn hier negen jaar oud. Het zijn karakteristieke en mooie wijnen met aanwezige doch zachte tannines, fruit en het kenmerkende droogje van pinot noir.
Daarna komen van het Carmanère Microterroir drie wijnen uit 2006, 2010 men 2012. Volle robuuste wijnen met balans, lengte, complexiteit en intensiteit. Blockbusters. De wijn uit 2006 is fantastisch fruitig voor een 13 jaar oude wijn, een revelatie. De wijnen vergisten op 500 liter barrels en rusten 12 tot 14 maanden op medium toast barrels. Prachtige wijnen.
Restaurant Aan de Poel kookte er tonijn bij, kwartel en ganzelever en een steak, alle gerechtjes hadden uiteraard vele componenten. Een perfecte match was het.
En dan moet Mario Pablo Silva weer weg, exact om 14 uur staat Frank Donker voor de deur die hem naar de volgende afspraak brengt.
Fue un almuerzo maravilloso con vinos fantásticos!
Charlotte van Zummeren