GLUP | Doordrinkbare Glu Glu uit Chili

Het zijn in het oog springende vrolijke spetterende etiketten waar de naam GLUP opduikt. Dit slaat op glu glu, het wegklokken van heerlijk vocht. Longaví is de naam van winery, Longavi betekent slangenkop en staat voor de twee werelden van de oprichters en dit is een samenwerking tussen Julio Bouchon uit Chili en David Nieuwoudt uit Zuid-Afrika. Julio komt van het grote Bouchon wijnhuis en David Nieuwoudt van Cederberg. Ze wilden wijn maken met een eigentijdse twist. De druiven komen vooral uit Leyda en Maule. In Maule hebben Julio en David wijngaarden uitgezocht die dicht bij zee liggen.

Frisheid staat namelijk voorop bij deze wijnen. Ze willen wijnen produceren met frisheid en persoonlijkheid. De heren werken intensief samen met boeren die over hele oude wijngaarden beschikken, sommige wel 100 jaar oud. Het is wel maatschappelijk verantwoord ondernemen, de druivenprijzen in Chili zijn niet hoog, maar Pouchon en Nieuwoudt betalen een redelijke prijs. Julio Bouchon was in Nederland om de wijnen te promoten die vanaf mei bij Vinites verkrijgbaar zijn. Hij vertelde dat de druif país bijvoorbeeld helemaal op de achtergrond is geraakt en vervangen door vooral cabernet sauvignon. Terwijl het de eerste druif van Chili was. Zij hebben nog oude wijngaarden gewonnen en maken een hele eigentijdse País.

Het portfolio van GLUP telt zes wijnen: cinsault, país, carignan, chenin blanc die geënt is país stokken, een rosado van grenache, mourvrede en pais, een een orange wijn Naranjo van moscatel.

De wijnen worden opgevoed in cementen tanks en de rosado, naranjo en chenin blanc op amforen.
Bij het proeven bij de shared dining lunch in Wibaut-Oost viel inderdaad de frisheid op. De cinsault en carignan hebben mooie zuren en zijn zeer doordrinkbaar. De País is sowieso een wijn met een verhaal – zie boven, en laat zich van zijn meest fruitige kant zien. De chenin blanc is aromatisch, bijna geparfumeerd, met duidelijke invloed van sinaasappels in de smaak. Ook een wijn met een verhaal. De Naranjo is een heerlijke aromatische friszoete dessertwijn met karakter, oranjekleurig met spierballen, kan een chocoladedessert makkelijk aan. Ook lekker als solowijn.

GLUP is in mei verkrijgbaar bij Vinites voor horeca en betere wijnwinkel. De consumentenprijs is
€ 14,50 en dan heb je echt iets bijzonders in huis.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl