Het wijnmerk Las Pizarras is een bijzonder garnacha-project in Aragon – in Catalayud – met een Spaanse wijnmaker met hart voor garnacha en een Belgische entrepeneur
Hoe zit het? Het begint met een wijnagentuur, LeWine in België. Le Wine is een wijnagentuur van Mark Schiettekat met meer dan 35 jaar ervaring en een ruime keuze aan wereldwijde en regionale topmerken op de Belgische markt. Sinds enkele jaren zijn zij ook actief op de Nederlandse en Franse markt.
Master Winemakers werd door dezelfde Mark Schietemaker opgericht in 2000, gebaseerd op het destijds vernieuwende idee om wijn op maat van de consument te maken. Schiettekat wilde controle over elk aspect van de wijn, van de druif tot het eindproduct, inclusief het design en een vooraf vastgestelde prijs, in overleg met de klant.
Master Winemakers werkt met inheemse druivensoorten in de terroirs van oorsprong. En één van die projecten is Las Pizarras met wijnmaker Carlos Ruben. Carlos Ruben werkt voornamelijk met garnacha.
Garnacha?
Garnacha (tinta) kennen wij in Nederland beter als grenache (noir), maar het gaat hier wel degelijk om een inheemse Spaanse soort. De garnacha heeft zon en warmte nodig, en geeft zwoele, zachte wijnen met – al snel – veel alcohol tegenover lage zuren en tannines. Na de phyloxera crisis (begin 20e eeuw in Spanje) werd garnacha de meest aangeplante rode soort in Spanje, met name vanwege zijn genereuze rendementen. Maar de laatste dertig jaar heeft de druif in Spanje terrein verloren, waarbij zijn beperkte rijpingspotentieel de grootste reden lijkt te zijn. Desondanks kent garnacha veel liefhebbers, en is de waardering ervoor toch wel gegroeid, o.a. vanwege het succes van Priorat of de ontdekking van de hoog gelegen oude wijngaarden van Sierra de Gredos. En ook in Aragon blaast de garnacha een aardig partijtje mee.
Carlos Rubén is een charismatische Spaanse wijnmaker die dus gek is van garnacha. Hij is geboren en getogen in Aragon en heeft garnacha bijna letterlijk door de aderen stromen. Zijn geloof in deze mooie druif stuurde hem op een soort pelgrimstocht ‘Camino del Garnacha’. Hij heeft meerdere grenachewijnen gemaakt uit verschillende grenache terroirs om zo de stem van La Garnacha te laten spreken.
Las Pizarras
Bij Las Pizarras zie je de diversiteit van het terroir terugkomen. Het domein is gevestigd in Aragon, de natuurlijke habitat van de garnacha. Aragon in Catalayud behoort tot de hoogste wijnregio’s in Europa en is ook wel bekend als de Chateauneuf-du-Pape-regio van Spanje. Calatayud is een wijngebied dat 90 km ten zuiden van Zaragoza ligt. Het maakt deel uit van het Sistema Ibérico-gebergte. Deze regio heeft steenachtige bodems die zeer arm zijn aan voedingsstoffen, met een hoog aandeel kalksteen, waardoor het perfect is voor de wijnbouw. De wijngaarden groeien op berghellingen tussen 600 en 1.040 meter hoog.
Garnacha levert in Spanje volle, zwoele wijnen. Maar nooit met te veel hout invloed, omdat garnacha niet echt een hout-wijn is. Garnacha-wijnen houden hierdoor ook altijd frisheid. Het is maar dat u het weet.
De wijnen
Las Pizarras Fable Tinto : Een wijn van 80% garnacha en 20% syrah waarvan 30% een korte, 3 maanden, durende rijping op eikenhouten vaten krijgt. De wijn barst van het rijpe rode fruit, het is ook een zwoele wijn met een vleugje peper. Door het vele fruit kan deze wijn ook als aperitief worden gedronken. Koelen doet de wijn goed. € 10,99
Las Pixarras Vinas Acered Een wijn van 100% garnacha die vijf maanden rijpt op grote vaten. Een wijn met veel rood fruit, zeer sappige wijn met mineraliteit en zwoelheid. € 18,49
Las Pizarras Las Lomas Het Las Lomas-perceel ligt aan de rand van de stad Maluenda, de thuisbasis van Las Pizarras. Las Lomas ligt 741 meter boven de zeespiegel en is een klein perceel van 2,56 hectare. Met 40 jaar oude stokken is Las Lomas perfect voor een single vineyard wijn. De wijn heeft kersen, rode bessen en aardbei op het palatum. Ook frisheid en kruidigheid. Zwoel en sappig in de mond met veel structuur en rijke en elegante afdronk.
ChvZ
VINVINWines heeft de wijnen van Las Pizarras in het assortiment.