Californië ligt aan de westkust van de Verenigde Staten, het verst van ons kikkerlandje af. Het is een wijnbouwgebied pur sang. Het mediterrane klimaat met de koele briesjes van de Stille Oceaan zorgt voor ideale omstandigheden voor wijnbouw. Er is een breed scala aan wijnbouwgronden in Californië, maar de bekendste wijnstreek is Napa Valley. Daar komen de hoofdrolspelers van vandaag vandaan.
De winery Arnot-Roberts is een vrucht van de jeugdvrienden Duncan Arnot Meyers en Nathan Lee Roberts. In 2001 begonnen zij met Arnot-Roberts. Zij begonnen met één vat wijn, langzaam maar zeker groeide de winery uit tot een factor van belang. Duncan en Nathan haalden hun druiven overal in Californië vandaan. Duncan en Nathan groeiden samen op Napa Valley en kennen de wijnwereld van haver tot gort. In Napa zie je niets anders tenslotte. Waar je ook kijkt zijn er wijngaarden en de wineries poppen links en rechts op in het blikveld. Hoewel hun beide families niet direct betrokken waren bij de wijnbouw, waren de families wel diepgeworteld in Napa Valley. Napa was toen een kleine, opkomende wijnregio. Na de universiteit volgde het duo hun wijnpassie. Nathan ging met zijn vader wijnvaten maken en Duncan ging wijnmaken bij verschillende gerenommeerde wijnhuizen in Napa en Sonoma.
De focus van Arnot-Roberts ligt op het produceren van onderscheidende wijnen die de aard en de unieke terroirs waarin de druiven worden verbouwd, benadrukken. Duncan en Nathan nemen druiven af in Napa Valley, Sonoma Coast, Santa Cruz Mountains, Santa Rita Hills, Clearlake en Sierra Foothills. Ze hebben een voorkeur voor single vineyard wijnen. Alhoewel; sommige wijnen komen welvan een specifieke wijnstreek. Arnot-Robets werkt met oude en nieuwe wijngaarden, maar ze worden allemaal beheerd en verzorgd door gepassioneerde en gewetensvolle telers. Dit is van cruciaal belang voor het fundamentele doel van Arnot-Roberts: eerlijke, karaktervolle en expressieve wijnen maken.
In Nederland zijn de wijnen van Arnot – Roberts verkrijgbaar bij Best of Wines Arnot Roberts Het zijn geen goedkope wijnen. De syrah en chardonnay kosten rond de vijftig Euro, maar ze zijn iedere cent waard. De Syrah is rijk en explosief en ronduit prachtig. Denk aan sappige kersen, pruim, salie, menthol, leer en een zekere bloemigheid in een wijn met veel structuur.
De Chardonnay is fruitig met een beschaafd tropisch karakter. Denk aan gedroogde peer, specerijen, menthol, gedroogde bloemen en kruiden. Het is een wijn met een bijna aardse neus, zeer speciaal voor een chardonnay. Een klasse-wijn.
ChvZ
Foto: @Arnot-Roberts