Domaine des Marronniers | Chique wijnen uit de Chablis

Sommige streken in de wijnwereld hebben een naam die klinkt als een klok. Dat geldt voor Sancerre, Bordeaux, Toscane en dat geldt zeker ook voor Chablis. en over Chablis hebben we het vandaag. Chablis staat bekend én is wereldvermaard om strakke beendroge wijnen. Wat zullen veel mensen antwoorden als je vraagt naar de perfecte wijn voor bij oesters…? Chablis! Vandaag staat Domaine des Marronniers in de digitale schijnwerpen van Winebuisness.nl, dit domein maakt namelijk de klassieke Chablis-wijnen als ook de Premiers en Grand Cru’s. Marie-Noëlle & Laurent Ternynck, sinds 1993 eigenaars en vignerons van het sublieme huis Domaine de Mauperthuis, hebben een paar jaar geleden dit domein in Chablis aangekocht.

Chablis

Chablis is onderverdeeld in vier appellations. Petit Chablis komt uit de randen van de Chablis streek, dit zijn vaak jonge wijnen met hoge zuren. De bekendste wijn, de AOP Chablis is de grootste appellation ten noorden van de stad Chablis. Zo’n 70 % van alle Chabliswijnen komt hiervandaan. Premier Cru – daar zijn er meerdere van – hebben een goede zonexposure met meer kalk in het terroir en daardoor meer mineraliteit. 15% van Chablis is Premier Cru, deze wijnen kunnen goed ouderen. De Grand cru’s liggen op één helling of heuvelrug en produceren de meest bijzondere witte wijnen ter wereld. Grand cru Chablis (en enkele Premier Cru’s) rusten op barriques of foeders, grote houten vaten.
De Premiers en Grand Crus komen dus van de hellingen. Valmur is bijvoorbeeld één van de zeven climats die geclassificeerd is als Grand Cru in Chablis. Het bezit op die hellingen is erg versnipperd, meerdere vignerons hebben daar wijngaarden. Die hellingen liggen op het zuiden en pakken de meeste zon.

Chablis is onderdeel van de Bourgogne, maar wordt toch als een aparte wijnstreek gezien. Dat is gezien de reputatie van Chablis niet raar. De wijnen uit Chablis worden gemaakt van chardonnay., in Chablis worden alleen maar witte wijnen van chardonnay gemaakt. Hoewel deze druif meestal ronde, crèmige wijnen geeft, zijn de wijnen uit Chablis strak en beendroog. Het terroir in Chablis zorgt hiervoor. Dit bestaat uit klei, kalk en fossiele schelpdieren. Het is beter bekend als kimmeridge, en dit zorgt voor verfijnde zuren, mineraliteit en strakke droogheid in de wijnen. Een ander verschil met andere wijnen uit de Bourgogne is dat Chablis op tanks rust en niet op eikenhouten vaten.

Met uitzondering van sommige Premier Crus en Grand Crus, en bij Marronniers bij de Malantes Vieilles Vignes. De appellation Chablis is af en mag niet meer worden uitgebreid. Dat leidt tot schaarste én schaarste leidt tot meer populariteit. Dat geldt voor auto’s en dat geldt ook voor wijn. Daarnaast zijn er strenge regels over hoeveel er geoogst mag worden, dus er kan niet worden gesjoemeld met de opbrengsten. En het klimaat? Chablis heeft een redelijk koel klimaat en moet zich in de winter beschermen tegen vorst. Dat gebeurt met kacheltjes in de wijngaard, prachtig om te zien.

Het Domaine de Marronniers, de hoofdrolspeler van vandaag,  ligt in het hart van het historische productiegebied van Chablis, dit geeft de wijnen het unieke minerale karakter en het spreekwoordelijke Chablis karakter. Het Domaine heeft ook wijngaarden in de diverse Premier en Grand Cru’s.

Domaine des Marronniers mag vanwege het schone werken het HVE label voeren: Haute Valeur Environnementale. Dit is een Frans kwaliteitskeurmerk voor het werk in de wijnbouw. Een wijnhuis krijgt alleen HVE als de druivenstokken op geheel biologische wijze worden behandeld met respect voor het milieu en gericht op het produceren van kwaliteitswijnen. HVE is daardoor een kwaliteitskeurmerk.

De wijnen

Domaine des Marronniers Chablis – € 22,35: Vinificatie (met wilde gisten) en opvoeding op RVS. Een knisperfrisse minerale wijn met tropische tonen. Je proeft het terroir: kalk en oesterschelpen.

Domaine des Marronniers Chablis Malantes Vieilles Vignes – € 24,65: Les Malantes is aangeplant in 1976 en daarmee de oudste wijngaard van het wijnhuis. Vinificatie en rijping vindt plaats op grote houten vaten (foeders) van 4500 liter. De wijn heeft duidelijk een mineraal karakter van het terroir. Door het gebruik van grote vaten ook een touch van vanille. De wijn heeft lengte en een bite. Een wijn om bij te eten en met potentie tot ouderdom, tenminste…als je het zolang kunt vol houden.

Domaine des Marronniers Chablis 1er Cru Montmains – € 25,00: De druiven groeien in de 1er Cru wijngaarden van Montmains, ook wel Les Butteaux genoemd. Vinificatie en rijping op RVS. De wijn is puur, vederlicht, knisperfris en mineraal van karakter. Daarnaast is deze 1er Cru Montmains elegant en verfijnd. Een eetwijn. Genieten!

Domaine des Marronniers Chablis 1 Cru Montee de Tonnerre € 41,–:  Een pure, mineralige en intense wijn met kracht en elegantie. Weelderig met florale en fruitige aroma’s Het fruit in de wijn wordt aangevuld met een vleugje ziltigheid (of een snufje zout). Het is een diepgaande, complexe en zachte wijn. Een traktatie bij de dis!

Domaine des Marronniers Grand Cru Valmur € 83,85 Deze Grand Cru Valmur heeft een  goudgele glans, kracht en complexiteit. Deze wijn is wél opgevoed op barriques. In zijn jeugd is hij zwoel met aroma’s van peer, pruimen en zachte vanille. Na enkele jaren wordt de wijn mineraler en complexer. Iedere slok zal dan verrassen door zijn balans, lengte, intensiteit en aroma’s. Hij kan zeker tien jaar ouderen, dus schrik niet als u een ouder jaar tegenkomt.

Trés chique!

ChvZ

Wijnen van Domaine des Marronniers zijn verkrijgbaar bij de betere wijnhandel. Voor een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl