Chablis | Tremblay-Marchive

Via Oud, Reuchlin en Boelen komt er een nieuw Chablis huis naar Nederland. Tremblay-Marchive is wel nieuw in Nederland, maar verder verre van Nieuw. Het huis bestaat al sinds 1949. Eerst wat korte info over Chablis. Chablis is onderdeel van de Bourgogne. In Chablis worden alleen witte wijnen van chardonnay gemaakt. Hoewel deze druif meestal ronde, crèmige wijnen geeft, zijn de wijnen uit Chablis strak en beendroog. Het terroir in Chablis zorgt hiervoor. Dit bestaat uit klei, kalk en fossiele schelpdieren. Het is beter bekend als kimmeridge, en dit zorgt voor verfijnde zuren, mineraliteit en strakke droogheid in de wijnen.

Een ander verschil met wijnen uit de Bourgogne is dat Chablis op tanks rust en niet op eikenhouten vaten. Met uitzondering van sommige Premier Crus en Grand Crus zoals bij Tembray-Marchive de Vau de Vey, de Fourchaume en Grand Cru Les Clos, deze krijgen wel een (gedeeltelijke) opvoeding op barriques.

Verder is de appellation Chablis beperkt en mag niet meer worden uitgebreid en zijn er strenge regels over hoeveel er geoogst mag worden. Dat leidt tot schaarste. Tot slot het klimaat: Chablis heeft een redelijk koel klimaat en moet zich in de winter beschermen tegen vorst. Kortom, Chablis is cool en hot, want geliefd.

Tremblay-Marchive

Eén van de wijnhuizen in Chablis is Tremblay-Marchive. Dit wijnhuis is een familiebedrijf sinds 1949, toen André en Gabrielle Tremblay hun eerste druiven plukten op het landgoed. Kleindochter Lyne Marchive nam het stokje over en gaf het op haar beurt over aan haar kinderen, Richard en Amandine. Eigenlijk zit bij Tremblay-Marchive nu de vierde generatie aan het roer. Inmiddels is het wijnhuis uitgegroeid tot een gevestigde naam in de regio. Tremblay-Marchive maakt namelijk kwaliteitswijnen.

Biologisch

Alle wijnen van Tremblay-Marchive worden sinds 2018 volledig biologisch geproduceerd. Dit is een belangrijke stap die het wijnhuis heeft genomen onder leiding van dochter Amandine. Het terroir voert de boventoon in de wijnen. Elk perceel van het wijnhuis staat namelijk op een ander soort bodem, wat leidt tot een andere smaak en karakter in de verschillende soorten Chablis.

Afhankelijk van de bodemsoort rijpen de wijnen daarom in roestvrijstalen of Frans-eiken vaten. Dit laatste geeft vooral een ronde, zijdeachtige smaak aan de Premier Cru’s en Grand Cru’s van het wijnhuis, zoals de Tremblay-Marchive Grand Cru Les Clos en Premier Cru Vau de Vey. Niet voor niets vallen deze wijnen regelmatig in de prijzen.

De wijnen van Tremblay-Marchive

De proof in the pudding is in the eating. Hoe smaken de wijnen?

Tremblay-Marchive Petit Chablis 2018 De Petit Chablis, is een appellation in het departement Yonne en bestaat sinds 1944. De wijn is opgevoed en RVS en knisperfris en droog.

Tremblay-Marchive Chablis 2018 Een loepzuiver, knisperfrisse wijn met mooie geïntegreerde zuren en een lange mineralige afdronk.

Tremblay-Marchive Chablis Premier Cru Vau de Vey 2018 Deze wijn komt van premier cru wijngaarden, heeft deels houtopvoeding gekregen en kan daardoor ouderen. De druiven komen van klei-kalksteen bodems. De wijn heeft een licht botertje en een prachtige verdieping

Tremblay-Marchive Chablis Premier Cru Fourchaume 2018 Ook deze komt van betere plots en heeft gedeeltelijke houtopvoeding. Dit is een hele zuivere chardonnay die kan concurreren met mooie Bourgognes. Het is een frisse en zachte wijn met een hint van vanille en veel mineraliteit.

Tremblay-Marchive Chablis Grand Cru Les Clos 2018 Grand Cru is de hoogste kwalificatie in de Chablis en dat is te merken in deze wijn die je door zijn zuren en houtopvoeding nog jaren op kunt leggen. Als je het weet op te brengen.. Een zachte, weelderige wijn met mooie zuren, een minuscuul botertje en lengte met veel mineraliteit. Toppertje.

ChvZ

 

Oud Reuchlin & Boelen is de importeur: ORB Tremblay-Marchive

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl