Chambertin en Pommard | Domaine Launay Horiot

Het lijkt wel of iedereen de naam kent want Pommard is een zeer bekende appellation van de Côte d’Or. Pommard AOP of Pommard Premier Cru AOP betreft enkel rode wijnen. 28 wijngaarden zijn geklasseerd als Premier Cru. Deze liggen meestal op het zuiden. Pommard heeft met de veelal structuurrijke en vlezige wijnen een hele goede reputatie. Sommigen pleiten dan ook voor een Grand Cru status. Pommard telt 321 hectares en ligt tussen Beaune en Volnay.

Launay Horiot

Launay-Horiot maakt al sinds de achttiende eeuw wijnen in de Côte d’Or en Côte de Nuits. Het is ook een eeuwenoud familiebedrijf, waar wel op enig moment een kink de kabel kwam. Als Raymond Launay van de 6e generatie overlijdt, wil zijn dochter hem niet opvolgen. Kleinzoon Xavier Horiot wil dit op enig moment wel en na elf jaar en vele rechtszaken krijgt hij de helft van de wijngaarden in handen.

Xavier werkte als vechtpiloot in de Franse luchtmacht, een opmerkelijke carrièreswitch. Daarom verkocht hij in de eerste jaren de druiven en investeerde de opbrengst in het bedrijf. 2014 is zijn eerste eigen vintage, het label is getooid met een wapen. Dit wapen staat voor zijn reis vanuit de luchtmacht terug naar zijn vineuze roots. De vleugels slaan op zijn verleden in de luchtmacht en de zwaarden staan voor de vele rechtszaken die hij heeft gewonnen.

Launay Horiot maakt wijnen in Chambertin en Pommard. In Pommard zijn de vier hectare verdeeld over zes verschillende plots. In Pommard zijn dat de premier cru wijngaarden: Les Rugien Bas, Les Perriès, Les Chaponnieres en Clos Blanc (dit is dus wel een rode wijn). De andere twee liggen in Chambertin en dat zijn de grand cru percelen Gevrey-Chambertin en Latricieres Chambertin. Bij die laatste staan de stokken naast die van niemand minder dan Lalou-Bize-Leroy. Xavier werkt zo schoon mogelijk in de wijngaard en in de kelder. Alleen de beste druiven worden gebruikt. Elk plot wordt apart gefermenteerd en gebotteld. De wijnen rusten 12 tot 16 maanden op barrique. Het aandeel nieuw hout varieert per appellation en cuvée.

Winebusiness.nl proefde Launay Horiot Pommard Clos Blanc Premier Cru :  Dit is een wat lichtere Pommard met een donkere kleur. Een delicate wijn met fris kersenfruit en een stevige structuur. Licht koelen doet wonderen.

Ook proefden we Launay Horiot Pommard Les Chaponnieres Premier Cru :  Dit is een rijpe en geconcentreerde wijn met framboos en aardbeien. Zwoel, met een goede lengte. Deze kan nog jaren ouderen, maar is nu ook niet te versmaden.

Launay Horiot maakte fijne, stevige en krachtige Pommards. Best of Wines heeft een fijne collectie van Launay Horiot.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl