Champagne | Franck Bonville

De laatste maanden van het jaar is het champagneseizoen bij uitstek. Champagne is een sfeervolle drank, geschikt voor vele gelegenheden. Wat nogal eens vergeten wordt is dat er zoveel mooie kleinere huizen zijn die prachtige champagnes maken. De consument kiest toch vaak voor bekende merken. Daar is niks mis mee, maar voor hetzelfde of minder geld vind je ook excellente champagnes. In dit artikel gaan we het hebben over de champagnes van Franck Bonville.

Franck Bonville

Alfred Bonville kocht aan het begin van de 20e eeuw een paar hectare in Avize in de Côte des Blancs. Later verhuisde Alfred met zijn gezin vanuit Oger waar hij woonde, naar een huis dat van een wijnboer was geweest, een huis met een pers, houten vaten en een kelder. Hij begon champagnes te produceren om te verkopen. Na de Tweede Wereldoorlog nam zijn zoon Franck Bonville het roer over en inmiddels staat de 4e generatie in de persoon van oenoloog Olivier aan het roer.

Bonville is gespecialiseerd in Blanc de Blancs champagnes, Bonville werkt dus met uitsluitend chardonnay. De druiven komen van 77 verschillende percelen, verspreid over de Grand Cru dorpen Avize, Oger en Le Mesnil-Sur-Oger. De totale oppervlakte beslaat 15 hectare, een bescheiden aantal. Het milieu en duurzaamheid zijn sleutelfactoren, zowel in de wijngaard als in de kelder. Pesticiden zijn verboden, regenwater wordt opgevangen en de juiste gewassen worden geplant voor meer biodiversiteit in de wijngaard.

Het portfolio omvat acht Blanc de Blancs-champagnes en één rosé, daar is stille pinot noir aan toegevoegd. Fermentatie en malolactische gisting vinden inmiddels plaats in roestvrijstalen tanks. Alfred en Franck werkten nog met barriques. De reservewijnen verblijven trouwens ook nu nog op eikenhout. Na de tweede gisting blijven de flessen minimaal 2,5 jaar in de kelder. De prestigieuze cuvées, zoals Les Belles Voyes, Pur Avize en Pur Oger, blijven 6 jaar sur lattes.

De champagnes zijn delicaat, mineralig, elegant en gelaagd. Topchampagnes.

Best of Wines heeft er drie in het assortiment. Een aanrader! De Millesime GC 2014 kost € 48,34 en dat is nog altijd minder dan champagnes van bekende huizen.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl