Tijdens de laatste dagen van het jaar draait alles in de Nederlandse wijnwereld om champagne. Immers dat éne glas champagne dat de Nederlanders per jaar drinken, wordt op de laatste dag van het jaar om middernacht gedronken. De 3,5 miljoen flessen die Nederland jaarlijks drinkt, worden bijna geheel in december geconsumeerd. In andere landen ligt dat veel anders, daar kennen ze meer champagne momenten gedurende het jaar. Omdat het nu de tijd van het jaar is, zet Winebusiness.nl op deze dag Champagne Gremillet in het zonnetje.
In 1979 besloot Jean Gremillet om zijn eigen Champagnemerk op de markt te brengen. Hij koos voor de buitenlandse markt en in het bijzonder de diplomatieke diensten, daar had hij veel contacten. Al snel werd er op 50 ambassades en consulaten over de hele wereld Gremillet Champagne gedronken. Zoon Jean-Christophe en dochter Anne staan nu aan het hoofd van Gremillet Champagne en zij zetten het werk in de geest van hun vader voort.
Elegant, doordrinkbaar en fris. Zo moeten de Champagnes van Gremillet zijn. De champagnes worden met de een tweede gisting op fles gemaakt, de Methode Traditionelle, en het huis haalt – naast de eigen wijngaarden – druiven alle hoeken van de Champagnestreek. De champagnes zijn zo een uitdrukking van het terroir van de Champagnestreek. Gremillet gebruikt alleen het eerste aflopende sap dat barst van het fruit. Dit is sap van de hoogste kwaliteit. De champagnes liggen minimaal 22 maanden sur lattes, dus meer dan de verplichte rijpingstijd van 15 maanden
Gremillet is gevestigd in de Aube oftewel de Côte des Bar. Het hoofdkantoor van Gremillet ligt in Balnot Sur Laignes. De 48 eigen hectares liggen in de Côte des Bar oftewel Aube. De stokken staan in kalksteen-kleigrond op steile, zonnige hellingen, waardoor de druiven zich goed kunnen ontwikkelen. Op jaar basis produceert Gremillet ongeveer 500.000 flessen. Daarmee behoort Gremillet tot de mediumgrote bedrijven. Je hebt giganten met de meest bekende namen en kleine producenten. Gremillet behoort tot de midden categorie. Dat de Gremillet champagnes goed zijn blijkt uit de hoge internationale scores van prestigieuze magazines en wijncritici.
Bio- diversiteit
Bio-diversiteit staat hoog in het vaandel bij Gremillet. Anne en Jean-Christophe hebben verschillende maatregelen genomen. Ze maken nieuwe hagen op de percelen om gunstige leefgebieden te creëren voor de plaatselijke fauna. Daarnaast plantten ze 600 truffelbomen, dit zal helpen om de CO2 te absorberen. Uiteraard houden ze ook bijen. Bijen helpen bij de bestuiving van bodembedekkers en andere planten rondom de wijngaard. Hierdoor verbetert de bodemstructuur en dat is goed voor de waterdoorlaatbaarheid. Bijen trekken ook sluipwespen aan. Sluipwespen zijn weer goed voor de bestrijding van bladluizen en wolluizen.
De Champagnes van Gremillet:
Gremillet Champagne Ambassadeur Brut Selection: een blend van 5 jaargangen gemaakt van uitsluitend het eerste aflopende sap van de druiven. De champagne ligt 22 maanden sur lattes. Een knisperfrisse, doordrinkbare champagne met veel wit fruit en brioche.
Gremillet Champagne Blanc de Noirs: Een Champagne van 100% pinot noir uit meerdere jaargangen. De wijn ligt 30 maanden sur lattes. De champagne heeft tonen van appel en peer, is licht peperig en heeft tonen van toast.
Gremillet Champagne Cuvée Evidence: Vinificatie op hout geeft de Evidence een aromatische complexiteit terwijl de frisheid van de chardonnay behouden blijft. Een atypische, zeldzame champagne met bloemen, specerijen en exotisch hout. De smaak is goed uitgebalanceerd, harmonieus en is zowel knisperfris als zacht met veel diepgang.
Dikkers Wijnimport heeft Gremillet in het portfolio.
ChvZ