Over Champagne valt een hoop te vertellen en er zit veel geschiedenis bij. Daarom eerst een kleine introductie. Geen zin in? Begin dan bij de tweede alinea! De wijnwetgeving met grenzen, opbrengsten etc. in de Champagne is al in 1936 vastgelegd. Het was een van de eerste gebieden met een appellation. De wettelijke afbakening van het wijnbouwgebied Champagne was al eerder vormgegeven. In 1907 tot 1911 werden al lijntjes voor de gebiedsafbakening gezet. In 1919 was er een akkoord over een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de diverse gemeenten in de Champagne. Dit systeem bestaat nog steeds, het échelle des crus voor de prijsvaststelling van de druiven. Let wel, de prijs van druiven in de champagne is behoorlijk hoog. Het begint bij ca. 7 Euro per kilo en is ieder jaar verschillend. Voor een fles Champagne heb je anderhalve kilo druiven nodig. Dat verklaart ook dat de prijs van Champagnes hoger ligt: Dure grondstoffen en dure productiewijze met de tweede gisting op fles. Tussen 1919 en 1927 was er een preciezere afbakening van het Champagne-gebied, gevolgd dus door de appellation in 1936.
De hoofdrolspeler van vandaag, Hélène Beaugrand, zit in de Côtes des Bar of de Aube. Een van de inmiddels vijf subgebieden in de Champagne (Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de Marne en Côte de Sezanne als nieuwste subregio). De Aube is goed voor een vijfde van het wijngaardoppervlak van de Champagne, ligt 100 km ten zuiden van Epernay dicht bij Chablis. Door koudere winters en warmere zomers rijpen de druiven erg goed.
Champagne Hélène Beaugrand is te vinden in de heuvels van het stadje Montgueux in Cote de Bar (oftewel Aube). Door de inspanningen van haar familie valt Montgueux nu onder de Champagne appellation, dat was eerst niet het geval. Door de krijt- en silexbodem groeien en bloeien de wijnstokken zonder waterstress en produceren ze goed gerijpte druiven die rijk, aromatische en complex zijn. De wijngaarden van Hélène Beaugrand zijn grotendeels beplant met chardonnay, met enkele kleinere percelen pinot noir en pinot meunier. Ze produceert momenteel 6 verschillende champagnes met alleen wijnstokken van minstens 45 jaar oud. Haar jaarlijkse productie is ongeveer 25.000 flessen.
Hoewel dit een relatief nieuw Domaine is, komt wijnmaker en oprichtster Hélène voort uit een wijnmakersfamilie. Haar overgrootvader Gustave en haar grootvader Léon begonnen met wijnbouw en in 1919 was de eerste oogst. Bijna 100 jaar later, in 2018, na het overlijden van haar vader werd het Domaine Beaugrand opgesplitst en erfde Hélène 3 hectare. Ze besloot ze haar eigen champagne te produceren onder de naam Hélène Beaugrand. Haar wijngaarden liggen op een heuvel, soms ook wel Montrachet de Champagne genoemd.
Winebusiness.nl proefde 2 champagnes die in het portfolio zitten van Best of Wines
Le Grand Carre Blanc de Blancs Extra Brut NV : 100% chardonnay van de hellingen van Montgueux. Hélène Beaugrand oogst bij voldoende rijpheid om de bite, frisheid en fruitigheid te behouden. Met resultaat, deze champagne is loepzuiver en knisperfris met een verleidelijk elegante bubbel. Extra Brut betekent droog, de champagne is goed in balans.
Le Rose Henriette Extra Brut NV : Een delicate Cuvée van 100% pinot meunier. Daar zie je er niet zoveel van, meestal wordt pinot meunier in de blend gebruikt. Een mooi, subtiel, licht fruitig en mineralig glas dat je blijft verrassen. La Rose heeft een kleurtje door de pinot meunier, het is dan ook een rosé. Droog en fruitig. Dit is genieten.
Le Grand Carré heeft een prijskaartje van € 47,19 en La Rose Henriette een prijs van € 55,60. Voor deze kwaliteit Champagne van een kleine grower is dat geen geld. Op het baklabel zet Hélène alle informatie over o.a. grondsoort, snoeiwijze, de kadastrale code, en de tijd dat de Champagnes hebben gerust. Dit zijn Champagnes waarvan je blijft genieten en waarover je blijft praten.
ChvZ