Champagne | Tribaut Schloesser

Op ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van Parijs vind je het wijnhuis Champagne Tribaut Schloesser. De familie Tribaut Schloesser produceert al 4 generaties lang hun champagnes, sinds 1929.

René Schloesser, een jonge boer uit Luxemburg, verliet destijds zijn land voor een beter leven in de Champagne. Daar ontmoette hij Lucie Coutelas, een jonge wijnboerin uit de gemeente Romery. In 1927 trouwden ze. Twee jaar later, toen Frankrijk in de greep was van een ernstige economische crisis en de champagnehandelaars waren gestopt met het kopen van druiven, besloten René en Lucie hun eigen champagne te maken en te verkopen. En daarmee werd het merk Tribaut Schloesser een feit.

Eerst werden er slechts ongeveer 1.000 flessen per jaar geproduceerd. Elke ochtend bracht René ze zelf, opgeborgen op de bagagedrager van zijn fiets, naar het treinstation van Damery. Leden van de familie die in de hoofdstad woonden, zorgden voor de verkoop.

Na de bevrijding van 1945 groeide de verkoop van champagne en nam de productie bij Maison Schloesser geleidelijk toe; al snel werden er 5.000 flessen gemaakt die voor het grootste deel in Parijs en Lyon werden verkocht.

Nu vinifieert Tribaut Schloesser het equivalent van 40 eigen hectares. Oud en nieuw komt nu samen. Zo wordt er zowel gebruik gemaakt van moderne persen alsook van de traditionele eikenhouten vaten.

De wijngaarden van de familie liggen voornamelijk rondom de gemeenten Romery, Cormoyeax en Fleury la Rivière. Hier strekt de vallei van Marne zich uit tot de voet van de Montagne de Reims. De vallei kenmerkt zich door een kleiachtige bodem waarop meunier en chardonnay uitstekend gedijen. Ook wordt dit gebied geroemd voor de uitmuntende pinot noir.

De champagnes van Champagne Tribaut Schloesser zijn al met vele internationale medailles beloond.
Dikkers Wijnimport heeft o.a. de volgende champagnes in huis. Al deze champagnes worden hogelijk gewaardeerd door Decanter, Jancis Robinson e.d.

Champagne Tribaut Schloesser Brut 8 Terroirs Origine: 50% pinot meunier, 30% chardonnay en 20% pinot noir. Frisse en fruitige champagne met peer en pruim. Brut is een blend met 20% op eikenhout gerijpte reservewijn, wat een mooie houtachtige smaakcomplexiteit geeft. De Brut is perfect als aperitief en op elk moment van de dag (of nacht).

Champagne Tribaut Schloesser Blanc de Chardonnay Valée de Brunet: 100% chardonnay uit Romery, Fleury la Rivière, Cormoyeux. Deze cuvée is een musthave van Tribaut. 20% rijpte in eikenhouten vaten. De textuur is zacht en delicaat, met toast en honing en een lange boterachtige en brioche-afdronk. Deze champagne heeft drie jaar gerijpt. Een kanjer.

Champagne Tribaut Schloesser Brut Premier Cru: Een Extra Brut met 6 gram dosage van 50% pinot noir, 30% chardonnay en 20% meunier. Een sterke en krachtige champagne, ook een goede maaltijdbegeleider.

ChvZ


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl