Champagne | Aurore Casanova

Casanova champagne is een relatief nieuw merk met een bijzondere geschiedenis. Vigneron Aurore Casanova heeft een artistieke achtergrond. Ze is op het conservatorium opgeleid tot danseres en werd daarna een internationaal bekende ballerina. In 2011 neemt ze een sabbatical en gaat haar moeder helpen in de wijngaarden. Aurore’s moeder heeft sinds 1968 wijngaarden in Montagne de Reims en rijdt regelmatig op en neer vanuit Parijs om voor haar wijnstokken te zorgen. Hier beseft Aurore tijdens haar sabbatical dat ze het roerige leven als ballerina achter zich moet laten. Ze besluit een opleiding wijnbouw en oenologie aan de Viti Campus in Avize te gaan volgen. Hier ontmoet ze ook haar toekomstige man en zakenpartner Jean-Baptiste.

Jean-Baptiste groeide wel op in de Champagnestreek, hij werd eerst prothesemaker. Hoewel hij een revolutionaire voetprothese ontwikkelt van carbon wil hij net zoals Aurore in de buitenlucht werken en hij daarom  keert terug naar de Champagne. Ook Jean-Baptiste volgt de opleiding wijnbouw en oenologie in Avize en begint gelijk te werken bij Fabrice Pouillon. Met Aurore droomt hij over het starten van een eigen domein.

In 2013 gaat Aurore’s moeder met pensioen. Aurore neemt de aandelen van haar broers over en wordt daarmee eigenares van de wijngaarden. Jean-Baptiste huurt in die tijd wijngaarden van zijn ooms en samen zoeken ze naar een plaats om zelf te vinifiëren. In hun zoektocht komen ze uit bij een historische boerderij in het dorpje Mardeuil ten westen van Epernay waarmee het champagnehuis Aurore Casanova is geboren. De eerste jaargang ziet in 2016 het levenslicht. Aurore en Jean-Baptistie zijn nu onderdeel van een jonge generatie wijnmakers die tot de grootste talenten binnen Champagne wordt gerekend.

Organisch

Aurore en Jean-Baptiste werken met respect voor de omgeving en alle vormen van leven. Ze zijn organisch gecertificeerd en volgen de biodynamische principes. De wijngaarden van Aurore Casanova zijn een levend ecosysteem met veel biodiversiteit. Op mooie dagen nemen ze zelfs hun kippen mee naar de wijngaarden waar deze dan lekker kunnen scharrelen opzoek naar ongedierte. Ze hebben wilgen aangeplant voor verkoeling in de wijngaard. Ook groeien er kruiden in de tuin.

Klein maar fijn

Aurore en Jean-Baptiste bezitten Grand Cru wijngaarden in Puisieulx in Montagne de Reims, hier komt de pinot noir en chardonnay vandaan.  Daarnaast groeit de pinot meunier in Champvoisy  in Vallee de la Marne. Verder bezitten ze 19 Grand Cru plots met chardonnay plots in Mesnil sur Oger in de Cote des Blancs, een aantal stokken zijn al in 1928 en 1929 aangeplant. Vanwege deze oude leeftijd produceren ze nog prachtig fruit, deze wijn wordt ieder jaar in een apart vat gevinifieerd en is bijvoorbeeld terug te vinden in de Coteaux 2018. Als laatste hebben ze nog een wijngaard in Epernay waarvan de druiven pas recent wordt gebruikt in hun Champagnes. In totaal hebben ze 3,8 hectare wijngaard tot hun beschikking waarvan ze zo’n 15.000 flessen Champagne op jaarbasis produceren.

Aurore en Jean-Baptiste zijn wijnfanaten pur sang. Ze bezochten Santorini om te leren hoe oude wijnstokken reageren op zeer droge periodes en reisden naar Canada om te zien hoe de wijnmakers omgaan met late vorst in het voorjaar. Ze praten regelmatig met collega’s zoals Anselme Selosse om te blijven leren. Hun Grand Cru’s rijpen in oude houten vaten van Selosse, Egly-Ouriet en Tarlant.

 

De Champagnes van Aurore Casanova zijn uniek in hun soort. Zuiver, mineralig, elegant en organisch. De Grand Cru’s van het terroir van Puisieulx en Mesnil sur Oger hebben een spontane natuurlijke fermentatie en Sur Lie rijping. Het zijn prachtige gastronomische Champagnes met moderne labels. De instap chardonnay en pinot noir champagnes hebben een getekende vrouw op het label, resp. wit en zwart. De kwaliteit van deze twee champagnes belooft al heel wat voor de hogere cuvées: de chardonnay versie is knisperfris, mineralig met veel fruit. De pinot noir is ronder en voller, blijft fris en heeft mineraliteit.

Best of Wines heeft het portfolio van Aurore Casanova in het assortiment.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl