Champagne| Paul Chambois

Tijdens december en zeker de laatste donkere dagen van het jaar draait alles om champagne. Immers dat éne glas champagne dat veel Nederlanders gemiddeld per jaar drinken, wordt steevast op de klok van twaalf op Oudejaar gedronken. Dit artikel gaat over Champagne Paul Chambois.

Wat is dat toch met champagne dat het leidt tot bloemlezingen en liefdesverklaringen? Dat Churchill bijvoorbeeld veel dronk was bekend, maar dat hij zijn Champagne in pints (halve liters) dronk en in zijn laatste tien jaar zo’n 600 flessen per jaar consumeerde, is toch imponerend. En herinnert u zich nog de ouderwetse coupeglazen voor champagne? Naar verluidt is de maat van de coupe gebaseerd op de cup maat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette.

Wat is het dan toch dat champagne zo speciaal maakt? Om te beginnen is het een lichte drank, de bubbels maken het lekker aangenaam. Ten tweede is het productieproces uniek: de bubbels worden in de fles zelf aangemaakt. Deze productiemethode leidt wel tot grote kosten. Iedere fles ligt tenslotte verplicht een aantal maanden te rusten om mousserend te worden. Dit predicaat heet methode traditionelle en dit kan op de labels van meer bubbelwijnen staan. Echter: als er Champagne op het etiket staat, moet de wijn uit het herkomstgebied Champagne komen. De brancheorganisatie beschermt de naam champagne te vuur en te zwaard. Denk maar eens aan de Andrelon Champagne shampoo van enige tijd geleden. De Champagnestreek kreeg hier lucht van, procedeerde en Unilever kon alle shampooflessen uit de schappen halen. Geschat verlies: 4 miljoen Euro.

Champagne is een streek van facts and figurs met een kleine 300 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 34.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen.

De noordelijke ligging en het terroir is bijzonder voor de Champagne streek. De binnenzee van millennia geleden in het noorden van Frankrijk heette het bekken van Parijs. De grond heeft daardoor fossielen en mineraliteit. De kalk- en krijtbodem ter plekke is soms wel 200 meter diep en is daardoor uitermate geschikt om de wijnen te laten rijpen. De wijn rijpt bij z’n tweede gisting 18 maanden op gist en daardoor wordt de mousse fijner. Deze mousse is essentieel voor de kwaliteit van champagne.

Paul Chambois is een merk van Les Grands Chais de France. Champagne was de enige streek die nog ontbrak in het uitgebreide portfolio van LGCF. Tot nu dan.  Chambois maakt twee champagnes. Een Brut en een Premier Cru Brut. Beiden hebben een aangename dosage van 10 gram per liter. De Brut komt van een terroir met veel kalk. Mooie, wervelende bubbels met subtiel gouden highlights en aroma’s van geel fruit en witte bloemen. Ideaal voor gezellige momenten van gezelligheid. Het past heel goed bij antipasta e.d. Om het volle karakter tot zijn recht te laten komen, raden wij aan om hem tussen de 8 en 10°C te serveren

De Brut Premier Cru komt ook van kalkrijk terroir met goede waterdoorlating. Deze Champagne kan nu gedronken worden, maar kan goed ouderen. Een elegant glas met een subtiele mousse, wit en geel fruit, toast en verdieping. Deze Brut Premier Cru kan ook goed een diner begeleiden. Ook deze tussen de 8 en 10°C serveren.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl