Bodega La Rural | Rutini

Mendoza ligt op ruim 1000 km ten westen van Buenos Aires, een grote moderne Latijns-Amerikaanse stad. Mendoza is de wijnhoofdstad van Argentinië. Zo’n 70% van de totale Argentijnse wijnproductie komt uit de omgeving van Mendoza.

In 1925 begon Rutini met het planten van wijnstokken in de Uco-valley. De Uco Valley is sindsdien alleen maar gegroeid en is nu een wijnstreek van belang. In de jaren negentig werd de oorspronkelijke Bodega La Rural in Coquimbito volledig gerenoveerd. Tegenwoordig herbergt dat pand het Bodega La Rural Wine Museum, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de start van Felipe Rutini en de geschiedenis van het wijnmaken.

In 2008 werd de nieuwe Rutini bodega in Tupungato gebouwd, op een à twee uur afstand van Mendoza. De wegen in dit gebied zijn niet altijd goed toegankelijk. Rutini heeft in Uco Valley ruim 400 hectare op een hoogte tussen 1.050 en 1.200 meter. Daar worden op termijn 120 ha aan toegevoegd.

Felipe Rutini

De familie Rutini komt uit Ascoli Piceno in de Italiaanse provincie de Marken. Fransisco Rutini maakte in de 19e eeuw wijn voor de lokale bevolking. Zijn enige zoon Felipe emigreerde naar Zuid-Amerika en plantte zijn eerste wijnstokken in Coquimbito, Maipu, Mendoza. In 1885 werd de Bodega gebouwd. Felipe stierf in 1919 en zijn erfgenamen plantten vanaf 1925 wijnstokken in Tupungato, bekend om zijn verschillende hoogtes en microklimaten. Rutini maakt zo’n 12 miljoen flessen per jaar waarbij 30 % geëxporteerd wordt. In totaal zijn er maar liefst zo’n 60 verschillende labels.

La Rural en oenotourisme

Bodega La Rural Wine Museum is maar drie dagen per jaar gesloten en op de overige 362 dagen ontvangt men zo’n 100.000 bezoekers. Voor deze streek is dat bijzonder, want het wijntourisme is hier nog nauwelijks ontwikkeld. Een museum met items van eeuwen oud, zoals trapzakken waarin vroeger wijn werd getreden, een proefkamer en merchandising. Rutini heeft zijn zaken op orde. ‘Voor sympathie en naamsbekendheid is oenotourisme een prima manier. Eenmaal hier geweest vergeten mensen Rutini niet en kopen ons product.

De wijnen

Rutini maakt een enorme range wijnen. Hier wordt een van de premium ranges besproken. Een premium assortiment van mono-cepages uit Uco Valley (Tupungato, Altamira en La Consulta). Dit assortiment staat bekend om zijn opmerkelijke kwaliteit. De stijl kenmerkt zich door aromatische complexiteit en structuur.

Rutini Coleccion Sauvignon Blanc
Heldergeel van kleur met een groene tint. Aromatische intensiteit met citrus en grapefruit, wit fruit en subtiele kruiden. Fruitig in de mond met een lichte mineraliteit.

Rutini Coleccion Cabernet Merlot
De druiven komen uit Tupungato Valley en de wijnen uit deze range krijgen een houtopvoeding van 12 maanden. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is aanzienlijk hier; de merlot druiven rijpen daardoor geleidelijker en dit leidt tot een ‘jammy’ wijn, zacht en zijde-achtig.

Rutini Coleccion Cabernet Malbec
Het fruit komt ook uit Tupungato Valley en de wijn wordt opgevoed op volledig nieuw Frans en Amerikaans hout. Ook deze druiven kunnen langer rijpen door het dag- en nachtverschil. En dat is te merken. Deze jonge wijn is al heel goed te drinken. Cassis, koffie, kruiden, intense kleur, beetje vanille. Een toppertje op prijs/kwaliteit gebied.

Rutini Coleccion Chardonnay
De wijn is goudgeel van kleur. In de neus intens fruitige aroma’s en een hint van vanille. In de mond tropisch fruit en vanille; een complexe wijn gevolgd door een lange, aangename afdronk. Een prachtige stijlvolle chardonnay.

Wijnmaker Mariano di Paola

Mariano di Paola is een verlegen man die geen Engels spreekt, met immer blauwe vingers van de wijnpassie. Hij werkt al tientallen jaren voor Rutini. ‘De Coleccion wijnen zijn unieke terroirwijnen. Het fruit en de smaken zijn intens en speciaal.’.

Merkt hij nu iets van het veranderende klimaat? ‘Ja’, zegt hij, ‘Ik merk wel degelijk klimaatverandering. De winters in Argentinië worden straffer en de hitte neemt toe. We plantten hier nieuwe stokken aan in het noorden en op de berghellingen.

Een prachtig oude winery, 70.000 bezoekers per jaar en een range van tientallen wijnen.

Rutini is een prachtbedrijf. De wijnen worden in Nederland geïmporteerd door Dikkers.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl