Vosne-Romanée | Mongeard-Mugneret

In het hart van de Bourgogne, tussen het majestueuze Château du Clos de Vougeot en het kleine stadje Nuits-Saint-Georges, ligt het dorp Vosne-Romanée. Dit plaatsje wordt omringd door de meest prestigieuze appellations. De families Mongeard en Mugneret uit het gelijknamige plaatsje maken al wijn sinds sinds 1620. De naam Mongeard-Mugneret bestaat sinds 1945, met het huwelijk van Eugène Mongeard en Edmée Mugneret. Kleinzoon Vincent Mongeard heeft nu de leiding. Mongeard-Mugneret exploiteert 30 hectare wijngaarden verspreid over 35 appellations. Om alles te bestrijken, zijn ze dus veel in beweging.

De percelen wijnstokken van Mongeard-Mugneret liggen halverwege de hellingen en zijn op het zuidoosten gericht. Wijngaarden met deze ligging en expositie worden beschouwd als de beste. De leeftijd van de wijnstokken varieert tussen de 30 en de 50 jaar. Door deze hoge leeftijd geven de trossen goed geconcentreerde druiven.

Duurzaam

Domaine Mongeard-Mugneret werkt duurzaam. Afhankelijk van de appellation worden de druiven geheel of gedeeltelijk ontsteeld. Vinificatie begint met koude maceratie, gevolgd door natuurlijke gisting. De wijn rijpt tussen de 18 en 22 maanden. Ook het aandeel nieuwe vaten varieert per appellatie. Het bottelen gebeurt vervolgens zonder filtratie.

Qua rood heeft Domaine Mongeard-Mugneret vier Grands Crus. Dit zijn Grands Crus Échezeaux, Grand Échezeaux, Clos de Vougeot en Richebourg. Naast deze Cru’s produceert het domein acht Premiers Crus. In Vosne-Romanée zijn dit onder meer de Premiers Crus En Orveaux, Les Petits Monts en Les Suchots. Ze worden vergezeld door de Premiers Crus Vougeot Les Cras en Les Petits Vougeots, Nuits-Saint-Georges Aux Boudots, Beaune Les Avaux en Pernand-Vergelesses Les Vergelesses.

In de Village-appellation produceert het domein Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Fixin en Savigny-lès-Beaune. Wat witte wijnen betreft, heeft het Marsannay Village, evenals Bourgogne Aligoté, Bourgogne Chardonnay en Hautes-Côtes de Nuits.

De druiventrossen worden met de hand geoogst en in de kelder op kwaliteit geselecteerd. Het is afhankelijk van de druiven en het jaar of de pinot noir wordt ontsteeld. De village Chardonnay wordt gerijpt in grote vaten van Frans eiken. De gewone Bourgogne Chardonnay wordt vergist en gerijpt in roestvrijstalen tanks.

Alle rode wijnen krijgen een minimale periode van houtopvoeding. Voor de grand cru wijnen worden houten vaten gebruikt van 100% nieuw hout. Voor de Village en regionale wijnen worden er vaten gebruikt die al 2 tot 3 jaar oud zijn. Daarnaast maakt Vincent nog een hele bijzondere rode wijn, namelijk een Malbec uit Vosne Romanée. Vincent is gek op dit druivenras en heeft daarom een klein perceel aangeplant als experiment.

Het portfolio is zeer uitgebreid met instapwijnen tot aan prestigieuze grand cru’s. Best of Wines  heeft een uitgebreid portfolio van Mongeard-Mugneret. Winebusiness.nl proefde de zachtromige Bourgogne Chardonnay en de elegante, diepzinnige en fruitige Bourgogne Passetoutgrains le Libertin. Dit maakt nieuwsgierig naar de rest van het aanbod. Wat een prachthuis!

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl