Chateau Kalpak uit – jawel – Turkije

De aankondiging op Facebook dat er een proeverij  met wijnen uit Turkije op de agenda staat, leidde gelijk tot veel hilariteit. ‘Eerst laten voorproeven’ was één van de reacties. Op diplomatiek niveau zijn de verhoudingen niet op het beste niveau, dat moge duidelijk zijn. Maar dat heeft verder helemaal niets met de wijnen te maken.

Wijnland Turkije

Turkije maakt al duizenden jaren wijn. Het klopt dat de Islam op gespannen voet staat met alcoholconsumptie, maar ook daarin zijn er rekkelijken en preciezen. Er wordt dus nog gewoon wijn gemaakt. Turkije is qua wijngaardareaal het vijfde land in de wereld, slechts 3% daarvan is bestemd voor wijnbouw. Krenten en Raki – een distillaat – zijn o.a. de bestemmingen van de andere 97%.  Het land maakt zelf  60 miljoen flessen, waarvan slechts 5% geëxporteerd wordt. De wijnconsumptie per capita is 1 liter per jaar. Een hele uitdaging dus om het land aan de wijn te krijgen.

Chateau Kalpak

Die uitdaging is besteed aan Bülent Kalpakliolioglu. Hij is eigenaar en chief winemaker van Chateau Kalpak. Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij als investment bankier buiten Turkije. Na zijn pensionering keerde hij terug om de nog volop aanwezige energie te richten op het wijnmaken. Hij liet zich adviseren door experts uit Bordeaux – zijn favoriete wijngebied – en Californië. Voor de Bordeauxdruiven die hij wilde planten werd hem een terroir in Marmara aanbevolen op zo’n vier uur rijden van Istanboel. Turkije heeft 7 regio’s en drie daarvan zijn goed voor wijnbouw (Aegean, Marmara en Anatolia). Al komen er in de andere vier her en der ook wel wijngaarden voor. Het terroir van Kalpak heeft gravel en kalk; een Pauillac-achtig terroir. Daarop staat nu ook een state-of-the-art-winery.

Bülent plantte al in 1990 de eerste wijnstokken aan en produceerde niet eerder dan 20 jaar later. Hij wilde druiven en de stokken op hun piek hebben. Hij maakt rode wijn van de Europese druiven merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot, met de Turkse zwarte druif kalecik karası. Zijn Chateau Kaplan BBK is zijn signatuurwijn. Soms maakt hij wat anders. In 2010 – het jaar wat geproefd werd – had Bülent petit verdot over. Hij lengde dit aan cabernet en voilá een prachtwijn is geboren. In totaal maakt Kalpak 40.000 flessen en ze zijn allemaal snel verkocht.

De winery en de wijnen zijn overladen met prijzen en medailles. Op de proeverij in Amsterdam zette hij in een blind tasting een Pomerol en een Italiaanse tussen zijn eigen wijnen en niemand wist dat goed te raden. Ook in het houtgebruik is Bülent creatief. Na een lange zoektocht vond hij de juiste bomen in Hongarije, het hout moest absoluut niet overheersend zijn. Chateau Kalpak 2010 is een complexe rode wijn met subtiele houtrijping. Eigenlijk proef je ‘t hout niet; het geeft een extra dimensie aan de opulente kersengeur in de wijn. Een wijn met een neus om bij weg te dromen. Met die neus kan de wijn concurreren met de beste Bordeaux. Vurrukkulluk. Die wijn is in Nederland te krijgen bij Wijnen van La Reine de Turquie voor € 22,50 De petit verdot is een 11 Euro duurder.

Cruise en wijn

Heleen Grimberg, die ook een klein cruiseschip voert in Turkije, is importeur van Turkse wijnen. Ze heeft een grote liefde voor het. Ze importeert nog meer Turkse wijnen, waaronder twee witte wijnen en een half zoete wijn. Kalpak is toch het paradepaardje in de collectie. Pitch organiseerde voor het journaille een voor-, hoofd- en nagerecht in drie Ron’s Gastrobars: Oriental, Paris en Sophia. Heel origineel. Dim Sum in Oriental met de witte wijnen, zwezerik en sukade bij de rode wijnen in Paris en de halfzoete bij het dessert – o.a. gebakken foie gras – in Sophia.

Het is niet makkelijk om wijnen uit een ‘nieuwe’ regio in Nederland geïntroduceerd te krijgen. En Turkije heeft op dit moment niet de wind mee in ons land met het charmante taalgebruik van de Turkse president. Maar als er één winery is die eenzelfde cultstatus zou kunnen opbouwen als bijvoorbeeld Chateau Musar in Libanon is het Chateau Kalpak uit Turkije. Een klassehuis.

Charlotte van Zummeren

 

Foto: Heleen Grimberg en Bülent Kalpakliolioglu

Website cruise en wijn: La Reine de Turquie


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl