Châteaux | Bordeaux

Het is niet eens zo lang geleden dat Bordeaux zo’n beetje de enige wijnstreek was die de meeste mensen kenden. Bordeaux, Bourgogne, Champagne en Rioja, dat waren de wijnstreken die de mensen kenden. Sinds een jaar of twintig, dertig is er een ware tsunami aan wijnstreken het schap ingekomen. De gemiddelde wijnliefhebber staat een beetje daas voor deze overvolle supermarktschappen en velen – ik verzin dit niet – durven niet eens bij een gespecialiseerde wijnwinkel naar binnen te gaan uit vrees om onwetend over te komen.

En dat is niet raar. Het wijnaanbod is namelijk gigantisch: er zijn 50 wijn producerende landen, 2.000 geografische herkomstgebieden en 5.000 verschillende duivensoorten. En dat blinkt de consument allemaal toe vanuit de schappen. Deze tsunami aan wijnaanbod heeft de Bordeauxstreek naar achteren gedrongen, terwijl deze streek zoveel te bieden heeft.

Bordeaux is nog steeds een van de grootste wijnstreken van Frankrijk met ruim 100.000 aangeplante hectares wijngaarden. De streek kent zelfs 64 appellations en een kleine zestig Grand Cru’s. Voor rode wijn zit je er het beste want 90% is rood.

En van deze rode wijn wil ik er een paar aanbevelen voor de kerstdis, want Bordeaux past ontzettend goed bij wild en rood vlees. Het vlees doet de tannines smelten als sneeuw voor de zon terwijl de backbone blijft. Bordeauxwijnen tonen dan bij uitstek hun elegantie en verfijndheid. En…de streek heeft ook – naast de duurdere Grand Cru’s – betaalbare kwaliteit.

Een selectie van Vinify

Château Hourtou Côtes de Bourg 2017: De Bordelaise appellations Bourg en Blaye staan erom bekend elegante, betaalbare en zijdezachte wijnen te maken. Chateau Hourtou is een zachte en soepele wijn (13%) met bramen, hout, rode bessen en laurier en een mooie structuur. Hourtou kun je ‘zo’ drinken, bij de borrel of op de bank voor de televisie. Per fles € 11,75.

 


Rubriek(en):
Proeverijen · Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl