Dit nieuws is niet piep, maar daarom niet minder leuk. Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met zijn coquillegerecht. Winnaar werd het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk eindigde als tweede.
Topkok Jan Smink (31 jaar) heeft de derde prijs behaald in de finale van de befaamde kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. Na een intensieve dag moest hij winnaar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (tweede plaats) voor laten gaan.
Jan Smink, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als een van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld. Het gerecht bestond uit diverse bereidingen met coquille, waaronder een rouleau van coquille, paddenstoel, merg, truffel, hazelnoot en ponzu en een side dish met coquille en aardpeer. Als saus maakte Smink een beurre blanc. Naast de smaak roemde de jury de vele technieken die hij toepaste.
Pithivier
Het tweede gerecht dat de koks binnen de wedstrijdtijd van vier uur moesten maken werd pas de avond tevoren bekend. Het bleek de Franse klassieker pithivier te zijn, een dichte taart van bladerdeeg, die Jan vulde met groente. Jan Smink: “Ik had er nog nooit van gehoord en ben vanaf maandagavond tot diep in de nacht bezig geweest om te bedenken hoe ik hem zou uitvoeren. Het zelf maken van het bladerdeeg kost veel tijd en geeft extra druk op je prestatie. Uiteindelijk was de taart, samen met het coquillegerecht goed voor een podiumplaats, iets waar ik supertrots op ben.”
Strijd van jonge koks
Jan Smink streed tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben. Met zijn derde plaats wint hij, naast Taittinger champagne, een geldbedrag van 2500 euro.
De kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International is een initiatief van wijnhuis Champagne Taittinger ter nagedachtenis aan oprichter Pierre Taittinger. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau voor jonge koks werd in 1967 voor de eerste maal gehouden en in 2020 voor de 53e keer georganiseerd. De koks worden beoordeeld door een vakjury van internationale koks van statuur.
Over Jan Smink
Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen.
In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken op het bord door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.
Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meermalen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. In 2020 behaalt hij voor Nederland de derde plaats in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International.