Chilean Wine Tour 2014

Chilean Wine Tour 2014
Het is de tiende keer dat de Chilean Wine Tour Nederland aandoet. Wederom op de eerste etage van de Dranken Expo in Houten. Dit is een enorme leuke beurs met veel loopruimte, een groot spiritualiënaanbod en ook steeds meer wijn. Wijnimporteurs weten de weg in stijgende lijn te vinden naar deze beurs. Voor sommigen is de Dranken Expo zelfs een vervanger geworden voor de Wine Professional.

 
Op de eerst etage is de Chilean Wine Tour, dit jaar georganiseerd door Melman Communications. ProChile, met directeur Christopher Desplas Pizarro van het Export Promotie Bureau van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Chili, weet de importeurs makkelijk te vinden voor een proeverij als deze.
Markt
De Nederlandse markt is namelijk belangrijk voor Chili. De groei van de laatste jaren heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van Chileense wijnen in de supermarkten over de hele wereld. Ook de plek waar zo’n tachtig procent van de Nederlandse wijninkopen plaatsvinden. Dit heeft er zelfs toe geleid dat de traditionele top drie van de beste verkochte wijnlanden in Nederland veranderd is. Was het vroeger Frankrijk, Spanje en Italië, nu is dat Frankrijk, Zuid Afrika en Chili. Spanje en Italië vinden we terug op de vijfde en zesde plek. Argentinië bezet nummer acht. De laatste jaren is het Chileense aandeel met 8,4% gegroeid.

Houten
Op deze maandag morgen in Houten is de belangstelling voor de Master Class dan ook groot. Naar schatting tachtig professionals luisteren naar achtereenvolgens Claudio Cilvetti, managing director Wines of Chili, Richard van de Linden van Coenecoop, Alvara Arriagada, Europe Manager van Wine sof Chili en Noelia Orts, winemaker van Emiliana. Bij deze wijnmaakster hangen de participanten aan haar lippen. Ze legt enige ins en outs uit van bio-dynamische wijnbouw in Chili, een land waar het o.a. door de Humboldt current makkelijker is om organisch te werken. De insecten worden als het ware weggeblazen. Daarnaast legt ze de rol van het klaverblad uit. Om te beginnen wordt er niet met kunstmest gewerkt en dit heeft zijn invloed op de bodem. Echter, goed beplanting zorgt voor bloemgroei gedurende het hele seizoen, bindt stikstof, levert veel organische stof – humus – en houdt – door uitbundige wortelgroei – de bodem luchtig. Beplanting met klaver bevordert de humusopbouw wat het bodemleven stimuleert. Dit heeft een positieve invloed heeft op de beluchting en doorlaatbaarheid van de grond. De interesse in bio-dynamische wijnen is en blijft groeiende in Nederland, daarvan kan Chili optimaal profiteren.
Appellations
De organisatie Wines of Chili heeft recent drie nieuwe top appellations gecreëerd die boven de huidige staan. Dit zijn achtereenvolgens Costa, Entre Cordilleras en Andes. Als 85% van de druiven uit een van deze gebieden komt, mag de subappellation ook vermeld worden. Dit gaat bijvoorbeeld op voor de vele subappellations van Maipo en Rapel Valley. Doel is vereenvoudiging en profilering van het terroir. Het koele klimaat aan de kust, de temperatuurwisselingen aan de Andes en het warme klimaat in het binnenland met de invloeden van de koele Humboldt.
Proeverij
Vanaf 12 uur kan er volop geproefd worden bij diverse importeurs. Sommige wijnen behoeven geen krans, want die hebben ze al van zichzelf. Zoals de wijnen van Aurelio Montes, waarvan Verbunt de trotse importeur is. En natuurlijk de paradepaardjes van Errazuriz, één van de parels van Jean Arnaud. Bij de proeverij in de Master Class kwamen al enige wijnen van deze twee toppers voorbij. Ook de blend van Emiliana met chardonnay, rousanne, viognier en marsanne viel daarbij op. Casas del Bosque, Bisquertt Family Vineyards, Concha y Toro en nog enkele anderen waren present. De Chili proeverij blijft boeien, zeker naast de uitstekende Dranken Expo beurs.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl