Chili | Viña MontGras

Chili maakt al sinds de 16e eeuw wijn, maar de laatste jaren is de bekendheid een stuk groter geworden. Na Argentinië is Chili nu de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Chili is een groot, lang en zonnig land met veel wind. Uitstekend geschikt voor wijnbouw met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. De wijnstreken strekken zich uit over zo’n 1500 km in de lengte van het land. De meeste wineries – en zo ook MontGras – hebben wijngaarden in diverse regio’s.

MontGras

Viña MontGras heeft meer dan 150 ha wijngaarden in de verschillende regio’s, voornamelijk beplant met cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. MontGras is opgericht in 1992 en focust op elegante kwaliteitswijnen. Dat ze daarin zijn geslaagd blijkt uit het feit dat de wijnen veelvuldig bekroond zijn in binnen- en buitenland. Het wijnhuis blijft zich verder ontwikkelen, is innovatief en wordt in alles bijgestaan door een groep van nationale en internationale professionals. Op het gebied van duurzaamheid is MontGras uiteraard ook gecertificeerd bij het Código Sustentable de Viñas de Chile. Vanaf vintage 2020 is daarnaast het volledige portfolio vegan gelicentieerd. Het belangrijkste is dat de wijnen kwalitatief top zijn en dat het bedrijf goed zorgt voor het personeel en wijngaarden. José en Eduardo Gras zijn de oprichters van MontGras, zij zijn er verantwoordelijk voor dat in de diverse streken van Chili Estates van Montgras staan, zoals in Leyda en Ninquen. Beide heren maken nog steeds deel uit van de board of directors.

Er zijn vijf wijnregio’s in Chili waarbij Aconcagua en Central Valley het belangrijkste zijn.

De Aconcagua Regio is onderverdeeld twee aparte gebieden: Aconcagua en de Casablanca Valley. Aconcagua heeft een warm, mediterraan klimaat. De Casablanca Valley ligt op de kustvlakte, met lage heuvels en flauwe hellingen op minder dan 400 meter boven zeeniveau. De oceaan doet hier zijn invloed gelden.

San Antonio en Leyda zijn relatief jonge gebieden in Aconcagua. De wijnen uit deze moderne wijnvallei zijn fris, levendig en zeer aromatisch, dankzij de koude golfstroom langs de kust en de koele nachten.

Central Valley: Central  Valley ligt in de omgeving van Santiago. In deze streek liggen de regio’s  Maipo Valley, Rapel Valley, Cachapoal, Curico en Maule. Dit is het centrum van de Chillleense wijnbouw. Er heerst een warm, mediterraan klimaat met als belangrijkste kenmerken een droge zomer van december tot maart. De temperatuurverschillen aan de voet van de Andes kunnen in de loop van het wijnseizoen oplopen tot 20°C.

Chili exporteert ruim 75% van haar wijnproductie en is de op 4 na grootste wijnexporteur ter wereld.

De wijnen

Een goed wijnhuis produceert alleen maar goede wijn, van instap tot premium. Zo Ook MontGras. MontGras heeft een groot portfolio, we lichten er hier vier uit.

MontGras Quatro: de perfecte mix van wijn en kunst (op het label). MontGras Quatro werd ruim twintig jaar geleden de eerste blend van vier variëteiten uit Chili: cabernet sauvignon, syrah, carmenere en malbec. De wijn is bijzonder sappig met een goede structuur. Op het palatum een fruitmandje met zwarte bessen, kersen en aardbeien en genoeg backbone om iedere steak te begeleiden. Kruidig en elegant. Een prijskwaliteit topper.

Montgras Intriga: een volle wijn uit Maipo Valley met een goede en stevige structuur. Intense aroma’s en kruidige tonen met rode pruimen, kruisbessen en cassis. Met een lange afdronk, krachtig en geconcentreerd. Genieten met een hoofdletter.

Montgras Antu cabernet sauvignon en carmenere: Antu betekent zon in het Mapudungun, een lokale taal. Antu is een wijn uit Colchagua met 70% cabernet sauvignon aangevuld met carmenere. Een kruidige, frisse, fruitige wijn met rokerige accenten. Rond op de tong, geconcentreerd met een aangename structuur, subtiele chocoladetonen en fijne, stevige tannines.

MontGras Handgrafted Pinot Noir: pinot noir is een prachtig druivenras en daar wilde MontGras iets speciaals mee doen. De druiven komen van de wijngaarden in de koele Leyda-vallei waar het terroir veel kalk heeft. Pinot noir houdt niet van erg warm weer, dus in Leyda voelt de druif zich helemaal op zijn plaats. De wijn wordt opgevoed op Franse barriques en gebotteld in een mooie dikke Bourgogne fles afgesloten met lak. De wijn valt op door het rode en blauwe fruit zoals bosbessen en frambozen. Ook een aardse en kruidige wijn. Op het palatum zachte tannines met een lange, frisse en intens fruitige afdronk.

ChvZ

 

Fourcroy importeert de wijnen van MontGras.

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl