100% rosé | Bordeaux Clairet

Is het nu een rosé of is het een lichte rode wijn? In deze zomer bekijken we drie appellations die 100% rosé maken en waar bij alle drie de vraag gesteld kan worden, is het rood of rosé: Tavel, Rosé des Riceys en Bordeaux Clairet. Over de laatste kan getwist worden omdat het een subappellation is van Bordeaux, maar we nemen het toch mee. Vandaag: Bordeaux Clairet.

Eeuwen geleden heetten de lichte rode wijnen die vanuit Bordeaux naar Engeland werden verscheept Claret of Clairet. Er was weinig schilcontact en de wijn werd daardoor licht van kleur, net zoals de rosé nu. Vin clar noemde ze dat en dit werd in het Engels claret. Deze wijnen worden nog steeds gemaakt en horen typisch bij Bordeaux, je vindt ze nergens anders. Verschil met rosé is de langere inweking en soms een korte houtopvoeding. De smaak is dieper, voller en fruitiger dan van een rosé. Je kunt ze zien als lichte rode wijnen met een zekere crèmigheid.

Bordeaux Clairet is een subappellation van Bordeaux en mag overal in Bordeaux gemaakt voor van cabernet sauvignon en merlot, (deze twee rassen zie je het meeste terug) en ook van cabernet franc, malbec en carmenère.

Naast die lichte wijnen produceerden de 16e eeuwse Bordelaises ook een vinum rubeum purpum, wat we nu perswijn noemen. Méér contact met de schil en daardoor ook meer tannines. In die tijd leerden de Nederlanders de Bordelaises om de vaten te preparen met sulfiet, waardoor de wijn bewaard kon blijven. Voor die tijd een nieuwe vinificatie. De vin clar – claret- en de vinum rubeum purpum bestonden naast elkaar. De laatste methode werd steeds verder verfijnd, tot aan de dag van vandaag. Juist nu is een langere inweking voor deze zwaardere Bordeaux weer populair, de wijnen worden er fruitiger van.

Bordeaux Clairet zoals hij werd gemaakt bestaat gelukkig nog steeds. In Nederland zie je de wijn niet zoveel. Maar die er zijn, zijn zeer aangenaam. Of je nu van rood of rosé houdt. Het alcoholpercentage ligt rond de 13%, een enkele keer is deze wat hoger. Meestal niet. De volgende proefde Winebusiness.nl:

Chateau de Vignol: Een robuuste, donkere en stevige wijn.

Chateau de Lisennes: Deze heeft een lichtere kleur en is bijzonder fruitig

Chateau de Parenchère: Deze heeft een wat hoger alcoholpercentage: 14% Robuust, vol, fruitig, zwoel.

Chateau Penin: diep, diep, diep donkerrood. Niet te onderscheiden van een rode wijn, maar echt een clairet met een aantrekkelijk en bescheiden backbone.

Chateau Thieuley: superfruitig en vrolijk. Verleidelijk donkerrood.

Bordeaux Clairet is net zoals Tavel door zijn donkerrode kleur bijzonder aanlokkelijk, je verrast er echt je gasten en jezelf mee.

Is het nu rosé of lichte rode wijn? Ja, dat is dus iets wat iedereen voor zichzelf kan bepalen.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl