Greg Lambrecht was in Nederland om het nieuwe By the glass-concept toe te lichten. Het journaille was hiertoe uitgenodigd in restaurant Flore van Hotel De L’Europe. Greg Lambrecht, de eigenaar en bedenker van Coravin is medicus van origine en heeft als zodanig ook in Nederland gewerkt. Hij komt hier graag. Als mens en als arts heeft hij minder met de rokende mens en in zijn herinnering – van tien jaar geleden – roken veel Nederlanders. Dat is inmiddels wel wat anders, wisten de aanwezigen hem gelukkig te vertellen.
Het Coravin-systeem is al vanaf de introductie in 201 3 een enorm succes. Door Coravin kun je een wijn schenken zonder de fles te ontkurken. De Coravin werkt als volgt: een vlijmscherpe holle naald gaat door de kurk heen, zodat de wijn met één druk op de knop uitgeschonken kan worden. Vervolgens wordt bij het langzaam verwijderen van de naald uit de kurk, de fles gevuld met argongas, waardoor de overgebleven wijn niet oxideert. Omdat het een natuurproduct is, sluit de kurk de fles weer volledig af, waardoor de wijn maandenlang houdbaar blijft, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Voor wijnen met een schroefdop is een speciale cap verkrijgbaar. Het hele researchproces van de keuze van de dikte van de naalden tot en met de keuze van het gas is door Greg Lambrecht zelf gedaan.
In de wijnwinkel van het wereldberoemde restaurant van Taillevent in Parijs, Les Caves de Taillevent, maakte ik in 2014 voor het eerst kennis met de Coravin. Ik noteerde toen ‘Terug in het algemene gedeelte laat hij de Coravin ® zien. Een systeem – lijkend op screwpull – met een naald waarmee je capsule en kurk ‘perforeert’, een glas kunt aftappen waarna de fles wordt afgetopt met gas. Het enige wat je ziet is een klein gaatje. Het systeem wordt nog maar bij een paar winkels verkocht, is uitgebreid getest – tot maanden na opening – en goedgekeurd bij Taillevent. Het is voorstelbaar dat als je een fles koopt van 15.000 Euro, de prijs van zo’n Coravin peanuts is. Kun je ook wat langer van de inhoud genieten.’
Inmiddels wordt Coravin in 80 landen verkocht en op basis van de verkoop van de capsules stelt Lambrecht dat er zeker een glas per 1.3 seconde wordt geschonken ergens in de wereld. Naast de wijn Coravon is er nu ook een Sparkling Coravin tot groot genoegen van Lambrecht die zelf gek is op Champagne en al sinds zijn zestiende gek is van wijn. Ook is er de instapversie Pivot.
De Pivot is bruikbaar voor alle soorten stille wijn, met nadruk dus niet mousserend. Een stopper vervangt de kurk of schroefdop en vervolgens wordt de Pivot® op de stopper geplaatst. Je kantelt de fles en drukt de knopt in, de Pivot® schenkt de wijn en vervangt die in de fles met argon gas. Argon gas wordt ook door wijnmakers gebruikt om tijdens de vinificatie het product tegen zuurstof te beschermen. De stopper blijft op de fles totdat deze leeg is, dit kan tot vier weken na opening. Het apparaat gebruikt dezelfde Coravin-capsules als de andere modellen. Het biedt het meest efficiënte gasverbruik tot nu toe, met 20 kleine glazen uit één capsule. Lambrecht benadrukte dat de fles horizontaal bewaard moet blijven, de stopper moet vochtig blijven, net zoals een kurk.
Lambrecht woont in Boston en merkt de importheffingen van de Amerikaanse regering. De Coravins worden grotendeels in het buitenland gemaakt. Tot op heden is er alleen een prijsverhoging in de VS. Maar wie weet. Qua bekendheid heeft CoraVin namelijk niets te klagen. Het is een ideaal systeem voor dure wijnen die je niet in een keer wilt opdrinken en dat hebben de wijnliefhebbers wereldwijd ontdekt. CoraVin is niet goedkoop. Als je echter een kelder hebt met Coravin-waardige flessen is de aanschaf meer een investering dan een grote uitgave. Momenteel is er een Timeless Model 3+ en 6+. De Pivot+ en de Sparkling. De goedkoopste is de Pivot+ en die kost 199,99. De duurste is de Model 6+ (399,99). In 2025 is er een nieuwe kleur in de Limited Edition uitgebracht: Rood. Het systeem is verder versimpelt zodat de werking snel duidelijk zal zijn voor de gebruikers. Deze komt begin november in Nederland met een flinke korting. 259 ipv 400 Euro.
Coravin richt zich op het veranderen van de manier waarop wijn wordt geserveerd, verkocht en genoten. Coravin ontwerpt en verkoopt het Coravin Wine Access-systeem voor wijnliefhebbers, restaurants, wijnwinkels en wijnhuizen. Juist voor restaurant is het By the Glass-concept geïntroduceerd. aan de hand van een sticker (met 1 tot drie glazen) op de deur kun je zien hoeveel glazen er per glas worden verkocht. Van resp. twintig tot veertig tot meer dan zestig. en de zogenaamde Greg’s Hidden Gem’s: Small, but inspirational by-the-glass finds. Er is een website: guide.coravin.com. De Guide is live in Californië, Nederland, London, Milaan, Melbourne en Sydney
De lunch is restaurant Flore was weergaloos. Flore haalt de groentes en fruit van eigen gronden en werkt samen met de beste vlees en visleveranciers. Er kwamen veel groenten met bloemen gerechtjes op tafel, soms heter dan heet. Maar toch weer subtiel. Zowel de sparkling – een Billecart Salmon – als bijvoorbeeld de Dominio de Acor, en witte Etna en een Guigal Hermitage 1995 – een favoriet van Greg – werden uit Coravin geschonken. Al lunchend en nippend kijk je uit op het drukke Amsterdam. Het was een mooie ervaring.
Charlotte van Zummeren