Corona | Trieste tussenbalans en enkele lichtpuntjes

Corona beheerst ons leven en beheerst het nieuws. Nederland is nu 10 dagen in semi-lockdown met gesloten restaurants en bars en een afstandsgebod van 1,5 meter. Deze status, die nog zeker tot 6 april zal duren, heeft het land voor een deel platgelegd. Dit zijn onwezenlijke tijden. En het betreft niet alleen Europa, maar ook de rest van de wereld.

Voor de wijnwereld zijn de gevolgen groot. O.a. Zuid-Afrika, Frankrijk, Italië en Nieuw-Zeeland zijn in lockdown. De havens zijn dicht en de oogsten mogen alleen maar onder strikte veiligheidsmaatregelen voltooid worden. De wijnwereld in het zwaar getroffen Italië heeft een geweldige dreun gekregen, het is de vraag hoe ze dat te boven gaan komen. Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, ook hier een dreun voor de wijnwereld.

De marges in de wijn zijn klein, dat weet iedereen. Horeca, wineries en wijnimporteurs zullen met ongekende financiële problemen geconfronteerd worden.

Er zijn ook lichtpuntjes. Sommige wijnimporteurs die alleen aan de horeca leveren, stellen nu de verkoop open voor consumenten. Andere horeca-wijnimporteurs, zoals Anfors, geven ook een deel van de verkoop aan het Rode Kruis.

Online wijnproeverijen en cursussen met bijvoorbeeld Frank Smulders MW en Elise Moeskops van Lastage beginnen aan nieuw leven en zijn populair. Barbara Verbeek geeft iedere dag leuke tips – haal de lente in huis, ga thuis dansen – om deze periode door te komen.

Er wordt massaal opgeruimd, getuinierd én de wijnkelders ingedoken. Doordat er geen proeverijen zijn, storten mensen zich op hun eigen wijnvoorraad. De Nederlandse huizen zijn nog nooit zo schoon geweest. Mensen helpen elkaar en ouderen met boodschappen, klussen e.d.

Laten we hopen dat deze trieste periode wereldwijd zo snel mogelijk over is, maar dat de creativiteit en saamhorigheid blijven bestaan. En vooral, bezoek massaal de horeca na de heropening, bestel wijnen en zorg voor elkaar.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Columns
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl