Corpinnat producenten streken neer in de Amsterdams Veranda vlakbij het Amsterdamse bos. In de ene zaal kon er geproefd worden, in de andere zaal waren er mc’s. Frank Smulders MW lichtte in die twee masterclasses e.e.a. toe waarna er zeven Corpinnat’s werden geproefd. Het verhaal is – ongeveer – als volgt. De D.O. Cava heeft geen geografische herkomstbepaling, de regels betreffen uitsluitend de wijze van productie. Er mag bijvoorbeeld machinaal geoogst worden en 49% van de wijn mag gekocht worden – waar dan ook. Juist de Corpinnat-producenten zijn gevestigd in het hart van de Penedes. En het hart van de Penedes, in het Catalaans Corpinnat (cor=hart, pinnat=Catalaans voor Penedes), biedt het juiste terroir voor topcava. 9 producenten hebben een paar jaar geleden samen de D.O. Cava verlaten, inmiddels zijn dat er vijftien en Corpinnat is nog groeiende. De vijftien zijn nu: Gramona, Llopart, Nadal, recaredo, Sabete i Coca, Torello, Huguet de can Feizes, Julia Bernet, Mas Candi, descRegut, Pardas, Bufadors, Cisteller, Viader en Mas de la Basserols. Ze zijn allemaal gevestigd in en rond de stad San Sadurni d’Anoia. Vanaf 20219 zijn de eerste flessen gebotteld met de nieuwe naam Corpinnat en de toevoeging EU Brand, want de organisatie is als brand goedgekeurd door de EU.
De regels om bij Corpinnat te horen zijn stringent. De bepalingen zijn als volgt:
- 100% organic
- 18 maanden minimaal sur lattes
- 90% druiven komen van de eigen wijngaarden, 10% mag gekocht worden, maar dan wel van een partij waarmee een lange relatie bestaat
- Het plukken gebeurt met de hand
- 90% van de blend moet bestaan uit iig enkele volgende druiven: garnaxta, macabeo, xarel.lo, garnafel, monastrell en sumoll. 10% of 10% van de productie kan dan bijvoorbeeld pinot noir zijn.
- Men heeft 3 jaar om lid te worden en de wijngaarden aan te passen.
- Alle Corpinnat wijnen moeten minimaal 18 maanden op de fles rusten.
- Alle Corpinnat wineries moeten minimaal 1 mousserende wijn met minimaal 30 maanden bottle ageing maken.
- Alle Corpinnat wineries moeten minimaal 1 mousserende wijn met 60 maanden bottle ageing maken.
De Penedes kent om en nabij 4.000 vignerons. Het Corpinnat terroir beslaat in totaal 22.000 ha. In totaal maken ze nu 2,2 miljoen flessen (1% van de totale Cava-productie). Let wel, het is extreem droog de laatste jaren in de Penedes, de productie kan veel hoger zijn.
De meeste Corpinnat cava’s zijn brut Nature. Zoals Smulders toelicht is deze productie in Spanje vriendelijk en minder zuur dan in de Champagne. Er zijn wel verschillen. Recaredo heeft een meer oxidatieve stijl, terwijl Gramona meer op frisheid vinifieert. Een superieure vintage Cava is de Bufadors Rascara 2017, deze heeft 64 maanden hout gehad en er zijn maar 20.000 flessen van gemaakt. Een topcava.
Foto: @ Corpinnat