Creation Estate | @Engelenburg

Tout wijn- en voedsel minnend journaille is deze donderdag naar Brummen afgereisd om in het golfresorthotel Engelenburg kennis te maken met het Vinites-huis Creation Estate. En er was nog meer te vieren deze dag, maar daarover later.

Hemel-en-Aarde

In het onderste puntje van de Westkaap ligt de Hemel-en-aarde Vallei. Deze ward of wijnregio is onderdeel van Walker Bay. Hemel-en-Aarde kent twee subappellations – Upper en Ridge – en in Ridge ligt de winery waar we het nu over hebben: Creation Estate.

Dit ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, die beroemd is vanwege de vaak aanwezige walvissen. Voor Zuid-Afrika heerst hier een koel klimaat, maar inderdaad voor Zuid-Afrikaanse begrippen. Er staan overal palmbomen bijvoorbeeld en die vind je niet in ons koele klimaat. Het is er warm, maar het wordt zelden warmer dan dertig graden in het groeiseizoen. Creation Wines ligt net wat hoger, en dat is ook fijn voor de rijping van de druiven, net zoals de koele nachten.

Jean-Claude en Carolyn Martin gingen in 2002 de uitdaging aan om een wijnhuis te beginnen in Ridge. Op dat moment liepen er schapen rond. Nu staan er o.a. pinot noir wijnstokken uit de Bourgogne, ze komen zelfs van Domaine de la Romanée Conti. Het terroir van klei en leisteen is goed voor deze wingerds. Dit zegt ook wel iets over de aspiraties van de twee, die beiden uit wijnfamilies komen.  Vijf jaar later, in 2007, was de eerste oogst en is de kelder voorzien van de beste apparatuur uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Niet alleen met hun kwaliteitswijnen, ook de tasting room heeft inmiddels naam gemaakt.

Anno 2021 is Creation Estate een bekende winery met 50 hectare. Het gaat Jean-Claude en Carolyn in de eerste plaats om de kwaliteit van de druiven, niet om de trucjes die uitgevoerd kunnen worden in de kelder. ‘Wijn maken is een delicate kunst die terughoudend moet zijn om de nuances van de herkomst te kunnen vastleggen’, aldus JC Martin. Daarnaast werkt JC Martin met wilde gistcellen in plaats van commercieel ontwikkelde. Respect voor natuur en mens, daar gaat het om bij Creation Wines.

En mooie wijnen maken, natuurlijk.

Kasteel Engelenburg & Creation Estate

De Zuid-Afrika minnaars onder ons weten dit vast al, maar Kasteel Engelenburg is een bijzonder hotel met golfbaan en conferentie faciliteiten, maar ook een romantische locatie. Op de rand van de Veluwe en de IJsselvallei ligt Kasteel Engelenburg charmant in het groen. Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt om de hoek.

Engelenburg is Zuid-Afrikaans georiënteerd. Kelder en wijnkaart puilen uit van de Zuid-Afrikaanse schatten. Deze liefde voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zorgen voor een unieke samenwerking. De Covid-19 pandemie heeft zowel Zuid-Afrika als Nederland getroffen. Mede daarom is een uitwisselingsproject gestart, zodat in hun winter een drietal Creation medewerkers bij Engelenburg aan de slag zijn gegaan en drie Engelenburgmedewerkers gaan, in onze winter, 3 maanden aan de slag in de Hemel-en-Aarde vallei. Dit was niet in een vloek en een zucht geregeld, maar het is wel gelukt.

De Zuid-Afrikaanse koks Charl en Abongile verzorgden met chef Niels een prachtig 3-gangen lunchmenu. Amuses, tonijn met kreeft, forel met krab, en een bief wellington met ganzenlever en duif. Prachtige bijgerechtjes als oester en brioche met truffel maakten het feestje compleet. Nomvula en team Engelenburg serveerden de lunch met wijnen van Creation Estate.

De wijnen

Van Art of Creation verschenen de toppers chardonnay en pinot noir. Vinites medewerker Erik Verboon licht nog toe dat door logistieke problemen – die zijn overal, ook in de wijnwereld –  niet alle wijnen Nederland hebben bereikt. De Creation Reserve Syrah en Creation Estate Viognier dansten een aardig partijtje met de forel en duif. Het zijn gastronomische wijnen die een gerecht optillen, net zoals de gerechten de wijnen optillen.

De stijl van alle wijnen is strak en elegant, sappig, krachtig en toch weer ingetogen.

De wijnen van Creation Estate zijn een revelatie, een prachtige ontdekking. Verkrijgbaar in de horeca en bij de betere wijnwinkel.

 

ChvZ

 

Winkel-adviesprijs

Chardonnay Whale Pod € 10,95

Pinot Noir Whale Pod € 10,95

Syrah Merlot Whale Pod € 10,95

Viognier Creation Estate € 14,50

Sauvignon Blanc Creation Estate € 14,50

Chardonnay Creation Estate € 18,50

Cool-Climate Chenin Blanc Creation Estate € 18,50

Syrah Grenache Creation Estate € 15,75

Pinot Noir Creation Estate € 22,95

Chardonnay Creation Reserve € 34,50

Pinot Noir Creation Reserve € 34,50

Syrah Creation Reserve € 34,50

Chardonnay Art of Creation € 71,95

Pinot Noir Art of Creation € 71,95


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl