Crémant de Loire | Langlois-Chateau

Je zou het niet denken als je op een dag van vandaag naar buiten kijkt, maar de lente komt eraan. En als er iets bij de lente past, is het een vrolijke bubbel. Wanneer het om mousserende wijnen gaat, vergeet men weleens dat er naast champagne in Frankrijk ook prachtige crémants worden gemaakt. Per regio worden er andere druivenrassen gebruikt en de tijd sur lattes is korter als bij champagne, maar de kwaliteit van crémants staat als een paal boven water. Vandaag nemen u mee naar de Loire, de streek van kastelen en van crémants, want deze streek is één van de grootste crémant producenten van Frankrijk. De Loire is beroemd vanwege de chenin druif, een druif die in een menig wijnbereiding zijn partijtje meeblaast en de hoofdrol opeist in crémants. En daar weten ze bij Langlois-Château wel raad mee.

Het gerenommeerde wijnhuis Langlois-Chateau werd in 1885 opgericht en het huis produceert een breed assortiment aan Loirewijnen en crémants volgens de voorwaarden van Terra Vitis. Dit biologische keurmerk draagt in de wijnbouw de production viticole raisonnée uit ofwel het bedrijven van wijnbouw met groot respect en aandacht voor de natuur. De druiven van het domein worden verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en vervolgens met de hand geplukt.

Het huis maakt naast andere wijnen twee crémants, vandaag hebben we het over de Crémant de Loire Brut die is gemaakt van chenin en chardonnay. Dit zijn alle twee kwaliteitsdruiven die verdieping, lengte en fruit bieden. En dat blijkt uit de Langlois Brut. Het glas ziet barstensvol fruit. De fruitige smaak wordt gedragen door een fijne frisse mousse. Het glas is zowel crèmig als fruitig, veel tropisch fruit ook. Bijzonder elegante Crémant.

Langlois-Chateau pakt een en ander ook nog eens anders aan, hun crémants rusten langer sur lattes dan dat dit wettelijk verplicht is. De crémants rusten minimaal 2 jaar en het huis gebruikt alleen de eerste persing. Dus alleen het meest sappige en fruitige sap verdwijnt in de crémant. Na het dégorgement, als het achtergebleven gist wordt verwijderd, rusten de crémants nog eens drie maanden. Al met al is dit een opvoeding die niet onderdoet voor die in de champagne. De typiciteit van de chenindruif voegt rijkdom aan het smaakpalet toe en die druif wordt in de champagne niet gebruikt. Maar dit ten overvloede.

Langlois-Chateau is een klasse huis, een pareltje uit de Loire, een streek die afgezien van Sancerre – ook Langlois maakt overigens Sancerre – nog niet zo heel breed is ingevoerd in Nederland. Dat is jammer, want er is genoeg kwaliteit te vinden. Aan de andere kant biedt dit het voordeel dat deze minder ontdekte goede wijnen betaalbaar blijven. Deze crémant kost nu € 16,45 en dat heb je iets prachtigs in huis.

Laat de lente maar komen!

 

 

Charlotte van Zummeren

Wijnkring Langlois

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl