Koningsdag | Hoe houdt de hoge adel het wijnglas vast?

Hoe zou de koning zijn wijnglas vasthouden? In 2012 stond op deze site voor het eert een column over hoe – toen nog – de koningin haar wijnglazen heft. Het was nu Jort Kelder’s programma ‘Hoe heurt het eigenlijk’ dat tot een hernieuwde interesse leidde in dit koninklijke drankgebruik. Want waar gaat het nu eigenlijk over? Prinses Beatrix had de gewoonte haar glazen bij de kelk te vatten. Een doodzonde in wijnland.

Dit is echter niet het juiste antwoord, zo schreven wij – om ook maar even de majestatis pluraris te gebruiken. Want de oplossing van dit ‘vastpak’ vraagstuk ligt in de oude adellijke etiquette. Het schijnt dat in vroeger tijden het vastpakken van de steel van het glas juist de minder welriekende handen op een gepaste afstand van de wijn houdt. Zo kan de odeur van de hand de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van de adel en het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden. Een simpele reden voor een terugkerend dilemma. En dat tegenwoordig de temperatuur van de wijn belangrijker is dan geurende handen, want de persoonlijke verzorging is in de loop der jaren enorm vooruitgegaan, zal de royals een rotzorg zijn. Op deze wijze geven zij blijk van hun afkomst.

Via de sociale media raasde deze column rond totdat deze weer bij de schrijfster dezes terug kwam: ‘weet jij waarom de koningin haar glas zo vastpakt? Dat moet je hier en hier lezen’, waarna een doorverwijzing naar deze site volgde.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl