De Ch is in de maand: De bio-dynamie van Champagne de Sousa

Vandaag besteden we aandacht aan Champagne de Sousa. Die naam klinkt niet echt Frans. Dat klopt, want De Portugese grootouders van Erick de Sousa vestigden zich tussen de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw in Avize. Erick de Sousa begon zelf in 1986 in het bedrijf. Het Domaine de Sousa is één van de drie besten in Avize en sinds zijn komst in 1986 staat De Sousa model  voor wijnbouw en viticultuur van hoge kwaliteit.

De Sousa vinifieert haar toprange – Cuvée des Caudalie – op barrique. De Rosé, Blanc de Blancs en de Millisimé Grand Cru 2006 rusten op vaten van 225 liter. De Sousa zegt hierover:
De druiven zijn zo rijp, dat opvoeden op barriques geen enkel probleem is.’ Al zijn wijnen ondergaan een malolactische gisting. Om het  autolytische karakter nog meer naar voren te brengen wordt er nog poignettage toegepast. Dit is een oude, kostbare methode in de Avize om de flessen op te schudden en de gisten op te kloppen. Erick heeft 6 hectare grand cru velden; in Avize, Cramant en Oger staan de oudste wijnstokken. Deze oude stokken werden als eerste bio-dynamisch gecultiveerd, sinds 1999 is het gehele domaine bio-dynamisch gecertificeerd.

Want zoals hij zegt: ‘ze kunnen alles kopiëren behalve onze terroir!’  Resultaat: karakteristieke champagnes met een lage dosage. De wijn van de 50 jaar oude stokken in Avize vormt de basis van de prestigieuze Cuvéé des Caudalies lijn. Champagneschrijver Michael Edwards schrijft in The Finest Wines of Champagne uit 2009 over de Grand cru Cuvéé des Caudalies uit het  hete jaar 2003: ‘A very intelligently composed Vintage Champagne, considering the challenge of the heat that summer. Everything is focused on the beauty of the ample Chardonnay fruit, so rich in natural sugars – the acids may be on the low side, but the capacity to age also depends on alcohol and extract, which are likely to make this wine live longer than doubters might think – until 2012 or 2015. A great effort’. Op dit moment is Millisimé 2006 de lopende Vintage.

De Sousa voert een Brut Tradition (resp. 50%, 40 %, 10 % Ch, PN en PM) en een Brut Réserve Grand Cru 100% chardonnay  Sinds 2008 een nieuwe 100% grand cru Cuvée 3 A uit Ambonnay, Ay, Avize met 50%/50%  pinot noir en chardonnay, een Brut rosé en de drie eerder genoemde Caudalies. De Sousa is een mooi en eerlijk huis met fijne champagnes.

Charlotte van Zummeren

Verkrijgbaar bij: Vinoblesse en Art of Wines Uiteraard ook bij de andere zaken van Les Genereux

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl