De Grendel rouwt

De Grendel rouwt

Sir DAvidIk stuur je dit alvast even door, jullie gaan er op de dag van de begrafenis heen’, mailt Karin van Riel van Jean Arnaud. Als Nederlands importeur van De Grendel van Zuid-Afrika zijn zij snel geïnformeerd over het overlijden van Sir David Graaff. We hebben inderdaad op de datum van de ceremonie – 29 januari – een afspraak met cellar master Charles Hopkins. Op zijn verzoek komen we eerder, zodat hij op tijd naar de kerkdienst kan.  Al vliegende naar Kaapstad zie je pakweg een kwartier voor de landing rechts de zee, dan een stuk Kaapstad en links van de snelweg wijngoed de Grendel, de naam pronkt op het dak. Naderhand rijden we erheen via de R45 en de Plattekloofroad.

Voor de poort hangen alle vlaggen halfstok, daarna een Zuid-Afrikaanse oprit waar geen eind aan komt, geiten en bokken staren je ondertussen goedgeluimd aan. Op het terras van de Grendel wacht Charles Hopkins ons op. Hij wijst naar links waar 500 meter verderop auto’s en tenten staan. ‘He is being burried right now, next to his father. It is a private ceremony. This afternoon the church service is planned in Capetown’.

1940 – 2014

Sir David Graaff of nog vollediger Sir David de Villiers Graaff is een grootheid in Afrika. Zijn familie had van oudsher veel grond, en op een gedeelte daarvan staat nu De Grendel. Het bezit liep destijds tot bijna aan de kust. Sir David was de zoon van politicus en United Party leader Sir De Villiers (Div’) Graaff. Studies in Stellenbosch – agriculture – Oxford – politiek, filosofie en economie – en Grenoble vormen de basis voor een loopbaan als politicus en boer. De Graaff is minister van handel en industrie onder F.W. de Klerk en zit 11 jaar in het parlement. In 1999 erft hij het grondbezit van de familie en keert hij terug naar de ‘farm’. Op dat moment een schaap- en runderboerderij. Graaff ziet al snel de potentie voor een kwaliteitswijngoed en in 2006 ziet een volledig nieuwe wijnkelder het licht. In die tijd komt ook Hopkins in beeld.

Nu

Charles HopkinsVan de 800 hectares zijn er nu 107 met wijnstokken beplant. Als je erover heen vliegt zie je de wijngaarden verspreid liggen over de vallei en de hellingen. Op de overige grond loopt het vee en de schapen vrolijk rond. Op het terras wijst Hopkins naar de zee ‘op dit gedeelte zitten we op 138 meter hoogte, de hoogste wijngaarden liggen op 350 meter’. Hopkins is een gelouterd wijnmaker en cellar master. Hij werkte bij Graham Beck en Bellingham en stond met Sir David aan de bakermat van het succes van de Grendel ‘we started with 4.000 cases and now we have 50.000’. Hopkins heeft bijvoorbeeld ook – voor de inmiddels iconwinery – De Toren de kelder ontworpen, daarnaast geeft hij les op Stellenbosch. ‘I hope that future winemakers learn from me, that is real kick for me. Even more than making wines myself’.

Wijnmaken doet Hopkins overigens ook met overtuiging, gesteund door moderne technieken. Jaarlijks laat De Grendel kostbare infrarode opnames maken om de druiven op de beste rijpheid te plukken. De wijnen die houtopvoeding krijgen, rusten op 594 oude en nieuwe Frans, Amerikaans en Roemeens eikenhouten barrels. Er zijn verschillende ranges – Koesthuis, Op tie Berg en de ‘icon‘ lieveling van Graaff: Rubaiyat, de Grendel’s eigen Bordeaux blend.

Restaurant

Bij de lunch let Hopkins uit dat zelfs de bouw van het restaurant – een behoorlijke investering – een bewuste keuze is geweest. De hoogste winst halen ze van verkopen op het landgoed en inmiddels bedraagt dat een derde van de verkoop. Een groot, modern restaurant met uitzicht over Kaapstad en de zee. Hopkins verlaat ons nu om een kostuum – ‘no tie, not necessary in South Afrikca‘ – aan te trekken en naar de afscheidsdienst van Graaff te gaan. ‘It will be loaded with people’. Sir David Graaff was een groot man en laat een prachtbedrijf na. Zijn zoon zet De Grendel voort, het leven gaat door.

Charlotte van Zummeren

Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl