Montes Reserve cabernet sauvignon

De CS van Aurelio Montes & meer van de Wijnkring

Montes

Het zijn de ogen van Aurelio Montes die je als eerste opvallen. Lichte helderblauwe ogen, zo zie je ze niet vaak. Aurelio neemt ook nog eens de tijd om alles uit te leggen, want voor de pers is niets te veel. Hij hopt door de onderwerpen en vragen heen. Dynamisch is het juiste woord. Over de hitte in Colchaqua Valley ‘No, we don’t have sunburn, not even in the Apalta vineyards. But we need severe canopymanagment. It can get quite hot over there’. De expansie van zijn bedrijf is evident met Kaiken in Argentinië en Napa Angel in de gelijknamige streek. Montes is door vier vrienden opgericht in1988 en heette toen even Discover Wines en heeft wijngaarden in Apalta en Marchique (Colchaqua Valley) en Zapallar (zonder DO) 7 km van de zee.

Over de heftige stijl van Montes Alpha is hij kort ‘yes, we have changed that. Less alcohol due to amongst other more space beteween vines and the rows, canopy management, less wood’. Het resultaat is na 2011 aanzienlijk verbeterd ‘we battled against the high alcohol’. In de cool climate streek Zapallar maakt Montes nu o.a. een pinot noir en sauvignon blanc. By the way, wijnen die er mogen wezen.

Een van zijn fascinaties is toch de cabernet sauvignon, vandaar de trek naar Napa ‘we source the grapes from growers. The first cabernet came in 2006 and in 2007 we introduced the star angel from syrah’. De cabernet sauvignon van Montes uit het jaar 2013 – met schroefdop – laat duidelijk het beleid van Aurelio Montes zien. De wijn is zacht met soepele tannines, ook goed om zo – los van de maaltijd te drinken. En dat is een prestatie voor een 100% cabernet sauvignon. Het alcoholpercentage van 13,5% is billijk. Deze wijn kost nu bij de Wijnkring € 6,95 per zes en dat is geen geld voor een wijn als dit.

Aurelio Montes laat me tot slot nog een enorme bak zien gevuld met ijs en al zijn wijnen van over de hele wereld. Hij is apetrots. Aurelio Montes – veelvuldig onderscheiden o.a. tot personality of the year door Masters of Wine en in 2008 Entrepreneur of the year door Ernst & Young – is en blijft wild van wijn. Helderblauw bezeten van wijn.

Charlotte van Zummeren

nb: twee andere wijnen van de Wijnkring willen we hier ook even vermelden: de Vento Vermentino 2013 met vinolok: zacht, soepel en vettig nu per zes voor € 13,95 en de kruidige Ventoux Cave des Papes nu per zes voor € 5,95. Tot 18 maart heeft de Wijnkring meer mooie wijnen in de aanbieding.

Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl