de l’Horte

Nederlandse vignerons: Chateau de l’Horte

 

johanna van der spek van chateau de lhorteDe aanhef van dit artikel is niet helemaal correct omdat eigenaar en wijnmaker Jean-Pierre Biard 100% Frans is. Vanwege zijn huwelijk met de Nederlandse Johanna van der Spek en haar actieve rol in de winery tellen we deze winery gewoon stiekem mee bij de Nederlandse vignerons. ’s Lands wijs, ‘s lands eer, zo is het toch. Enige jaren geleden bezocht winebusiness.nl Chateau de l’Horte tijdens een studiereis van de Diploma Course. Er word toen het volgende genoteerd: ‘Na de lunch vertrekt het gezelschap naar Château de L’Horte in de Corbières.

 

De Nederlandse Johanna van der Spek maakt hier samen met haar man Jean Pierre Biard een aantal wijnen. Drie daarvan zijn door Onno Kleyn onlangs nog uitverkozen tot beste wijn van de streek. Na de intensieve proeverijen van de ochtend was het prettig voor de enigszins slaperige studenten om een inleiding in het Nederlands te krijgen. Bijzonder dat een winery met een relatief kleine productie, 160.000 flessen per jaar, uit een gebied met een grote productie, de Corbières, 75% naar het buitenland exporteert. In Nederland worden enkele van de wijnen verkocht door de Mitra-slijterijen’.
Sindsdien is er enorm veel gebeurd. Het echtpaar is een nieuw samenwerkingsverband met Paul den Toom aangegaan en vele investeringen hebben geleid tot jaren van verbouwingen. Nu is het klaar, hoewel je daar met verbouwingen nooit zeker van bent. In de omgeving van het chateau staan 7 prachtige, (huur)villa’s en op het chateau – boven de cave waar de vaten liggen – zijn luxe kamers gemaakt. De kamers zijn zodanig gemaakt – met apart sanitair – dat het chateaux in de gidsen meteen een hoge vermelding kreeg, behorend bij zeer luxe voorzieningen. De wijn wordt verder op het erf gemaakt. De vinificatie kelder ligt een paar honderd meter van de cave en ziet er gelikt uit. Er is hier enorm veel werk verzet. Naast de productie van de eigen wijngaarden, koopt De l’Horte druiven op voor de Vin de France lijn. Betaalbare, toegankelijke wijnen. Nog steeds exporteert het huis zo’n 75% en heeft het echtpaar er een dagtaak aan om gasten te ontvangen en proeverijen te organiseren. ‘Daarnaast moeten we natuurlijk de wijngaarden verzorgen en wijn maken’. De wijnen van Chateau de l’Horte hebben kwaliteit en zijn zeer betaalbaar. De Corbières zouden meer moeten doen aan het imago van de streek, want in Nederland wordt het gebied nog met kwaliteitsarme koopjes geassocieerd en dat is hier écht niet het geval. Chateau de l’Horte biedt gewoon veel wijn voor weinig geld.

 

Charlotte van Zummeren

 

http://www.chateaudelhorte.com/; http://www.wijnvillas.nl : Wijnen zijn in Nederland te verkrijgen bij Plus supermarkten

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl