KLM | De wijnen van de Business Class

Luchtvaart en wijn is een groter item dan menigeen denkt. Het gaat om veiligheid zult u zeggen, dat is nummer één. Dat klopt, maar de inflight services zijn een goede tweede. Op internet circuleren meerdere lijsten met daarop namen van luchtvaartmaatschappijen die de beste rode resp. witte wijn schenken. Vanzelfsprekend, want bijna iedereen kent het genoegen van een glaasje wijn aan boord. De beste wijn wordt in de Business Class geschonken en daar gaat de ene maatschappij met haar keuze verder in dan de andere. Als er Grand Cru’s etc. worden geschonken, heeft dat ook zijn weerslag op de prijs van het ticket. KLM is een maatschappij die de meeste rechtstreekse bestemmingen heeft met een goede prijskwaliteitverhouding, en dat is voor de KLM een grote prioriteit. Wijn is gelukkig een goede tweede.

Toen de KLM tien jaar geleden de alcoholische versnaperingen uit de Europese vluchten haalde, was het protest zo groot dat de Koninklijke snel terug kwam op haar besluit. Dat prijsvechters over gaan tot betaalde drankjes is tot daar aan toe, maar onze nationale trots moet gewoon blijven schenken, zoveel is duidelijk. En schenken doet de KLM. De hoofd inkoper van de KLM moet per jaar voor circa 25 miljoen passagiers wijn inkopen. Dat komt jaarlijks neer op:

– 4,5 miljoen flessen wijn voor Economy Class
– 450.000 flessen wijn voor World Business Class
– 100.000 flessen wijn voor Europe Business Class
– 200.000 flessen mousserende wijn en champagne
– 30.000 flessen port
en 15.000 flessen dessertwijn

Dat is nogal wat en dit maakt de KLM een gewilde partner voor vele importeurs want de luchtvaartmaatschappij biedt een goed podium en herkenbaarheid bij een groot publiek. Toch zullen het vooral de experts zijn die de hand van de verschillende importeurs zullen herkennen in de wijnen. Aan de reclame voor de wijnen doet de KLM namelijk niet of nauwelijks.

In de maanden november en december zorgt LFE Voor de wijnen van de Business Class:

 • Een aromatische Villa Maria Private Bin Riesling 2018
  Marlborough, New Zealand
 • Een zacht, fruitige, licht tropische Casa Silva Colección Chardonnay 2019
  Valle de Colchagua, Chile
 • Een rode grenache die barst van het fruit: Domaine Gayda Grenache 2018
  IGP Pays d’Oc, France
 • Een zowel elegante als krachtige Bodega Sottano Reserva Malbec 2017
  Mendoza, Argentina
 • Een ferme, kruidige Bellingham The Homestead Series Shiraz 2017
  Paarl, South Africa

Deze wijnen zijn gemaakt door gedreven wijnbedrijven en eigenzinnige wijnmakers als George Fistonich uit Nieuw-Zeeland, Mario Geisse uit Chili, Vincent Chansault uit Frankrijk, Adrian Toledo uit Argentinië en Richard Duckitt uit Zuid-Afrika.

Stuk voor stuk prachtige wijnen. Je zou er gewoon voor gaan vliegen.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl