Dinsdag 6 juni a.s. overzichtsproeverij van Tsjechische wijnen uit Moravië. Een klasse apart, it’s time to Czech them out for yourself.

In het zuid oosten van  de Tsjechische Republiek lig de wijnregio Moravië.  Een klein maar bijzonder wijngebied wat kan bogen op een  zeer rijke wijngeschiedenis . De wijngaarden beslaan 96% van het totale wijnarsenaal in Tsjechië. De Moravische wijnen onderscheiden zich door hun unieke stijl veelal gemaakt van authentieke druiven zoals de witte Palava en Welschriesling.  Wijnen die je dus nergens anders in de wereld tegen komt. De wijngaarden in Moravië kennen een grote diversiteit aan bodems : van graniet, en kalksteen tot löss (zeer fijn zand met kalkdeeltjes) en  leem. Ze maken naast  innoverende witte wijnen ook  traditionele mousserende wijnen,rood en indrukwekkend zoet. En dat allemaal op 17.450 hectare wijngaard !

Locale druiven: Palava, Moravian Muscat, André, Veritas, Cabernet Moravia, Neronet, Laurot | Belangrijkste  druiven: Grüner Veltliner, Müller thurgau, Welshriesling, Riesling, Pinots, Palava, Saint Laurent, etc.

Jaarlijkse neerslag: 510 mm | Gemiddelde temperatuur:  9,42°C  |Zonuren per jaar: 2. 244  (gemeten over de laatste 78 jaar). Door de  hogere temperaturen gedurende de zomermaanden is de oogst hier vaak iets eerder dan in andere Europese landen.

Profiel van de wijnen:

De witte wijnen kennen een mooie balans waarin een voortreffelijke wisselwerking bestaat tussen neus en gehemelte. Het totaal wordt  nog eens onderstreept door een helder en verfrissend zuur. Moravische rode wijnen waren altijd een integraal onderdeel van het dagelijkse dieet en gaf de bevolking kracht voor hun dagelijkse arbeid. In de laatste jaren is het karakter van de Moravische rode wijnen opvallend veranderd. Door de toepassing van de moderne technologie zijn de rode wijnen soepeler en verteerbaarder geworden. Het pittoreske landschap van de zuid-Moravische regio te samen met de unieke natuurlijke omstandigheden geven de wijnen in Moravië  een specifiek identiteit, Juist in een wereld van welhaast onuitputtelijke wijnkeuzes, groeit de belangstelling voor Moravische wijnen dankzij hun uniciteit en bijzondere kwaliteit.

De Ambassadeur van Tsjechië, H.E. Jana Reinišová, nodigt u van harte uit voor een proeverij van de mooiste wijnen uit Moravië, de belangrijkste wijnregio van de Tsjechische Republiek. De proeverij is uitsluitend bedoeld voor de wijnhandel, pers, horeca, vinologen en sommeliers.

De wijnregio Moravië in het zuid-oosten van Tsjechië is vernoemd naar de rivier Morava en is met haar 19.000 hectare aan wijngaarden een relatief kleine speler op de internationale wijnmarkt, maar de onwikkelingen staan hier zeker niet stil. Goede investeringen maakt dat wijnmakerstalent komt boven drijven, wat zich direct vertaalt in de kwaliteit van hun wijnen. Een goede reden dus om u kennis te laten maken met deze, vooral gastronomische wijnen uit Moravië. De meeste wijngaarden liggen pal naast de Oostenrijkse wijnregio Weinviertel, dus ook in Moravië leent het terroir zich uitstekend voor de productie van witte kwaliteitswijnen. Er wordt gewerkt met druivenrassen zoals Riesling, Welschriesling, Grüner Veltliner ,Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Pinot Gris. Daarnaast maken ze bijzondere witte wijnen van hun ‘eigen’ druivenrassen Pálava en Moravische Muscat. Maar ook hun rode, rosé en mousserende wijnen verdienen aandacht. En natuurlijk komen de Moravische specialiteiten strowijn en ijswijn op tafel.

 

Deelnemende producenten

1.Templářské sklepy Čejkovice

 1. Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice
 2. Kolby
 3. Nové vinařství
 4. Sonberk
 5. Krásná Hora
 6. Vinařství Volařík
 7. Reisten
 8. Vino Marcincak.

Alle wijnproducenten zijn leden van de Allianze V8. De meerderheid van deze producenten is nog op zoek naar een importeur in Nederland.

Programma:

Wanneer: Dinsdag 6 juni 2017

Hoe laat : 14.00 – 18.00 doorlopende proeverij

Adres: Embassy of the Czech Republic to the Netherlands

Paleisstraat 4, 2514 JA DEN HAAG

Aanmelden:

Inschrijven voor deze proeverij is alleen mogelijk door een email te sturen naar Commerce_Hague@mzv.cz  onder vermelding van uw bedrijfsnaam, naam van de aanwezige personen en adresgegevens.

 

N.B. De Residentie is uitsluitend toegankelijk wanneer u zich vooraf schriftelijk heeft aangemeld en hierover een bevestiging heeft ontvangen.

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl