DO Vinho Regional Lisboa | Quinta de Chocapalha – verrassend!

Portugal is een echt wijnland. Ons eigen kikkerlandje importeert slechts een kleine 5% van onze hele wijnconsumptie uit Portugal, maar wijnland Portugal mag er wezen. In totaal verbouwt Portugal zo’n 225.000 hectares wijnstokken, dat is twee keer de wijnstreek Bordeaux. Portugal is vooral bekend vanwege Port, maar ook Vinho Verde uit Minho en de wijnen uit Alentejo hebben een zekere bekendheid. Voor wat betreft de druivenrassen zijn de tempranillo, touriga nacional en alvarinho populair. Portugal staat wijntechnisch bekend om zijn goede prijskwaliteitverhouding.

Vinho Regional Lisboa

Boven Lissabon ligt de DO Vinho Regional de Lisboa. Al in de 16e eeuw – mind you! –  werd er lovend over de wijnbouw alhier bericht. Het klimaat van Portugal laat zich kenmerken door lange hete zomers en koele natte winters, in Lissabon komt daar nog de frisse zeelucht bij en dat is te merken bij de wijnen van Quinta de Chocapalha.

Quinta de Chocapalha

Quinta de Chocapalha is een Portugees familiebedrijf met een Zwitsers tintje. In de jaren tachtig kochten de Zwitserse Alice en haar man Paulo Tavares da Silva de quinta en investeerden fors in wijngaarden en winery. Zij leiden het bedrijf nog steeds en ook hun dochters zijn actief binnen Quinta de Chocapalha. Andrea Tavares is exportmanager en haar zus Sandra Tavares is één van Portugals meest talentvolle wijnmaaksters. Ook een aantal andere Portugese wijnhuizen voorziet zij van haar expertise. Onlangs nam Quinta de Chocapalha een compleet nieuwe kelder in gebruik genomen waardoor Quinta de Chocapalha klaar is voor de toekomst.

De 45ha wijngaarden zijn gesitueerd vlak boven Lissabon en vallen dus onder de DO Vinho Regional Lisboa. Qua aanplant, staan er zowel internationale rassen zoals cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc maar ook typisch Portugese rassen zoals de arinto, verdelho, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca en castelão.

Leuk: Op het label is de o in Chocapalha zwart gemaakt.

De wijnen

De frisse zeewind is merkbaar aanwezig in de wijnen van Chocapalha. Zelfs de oudere jaren hebben nog een ongekende frisheid. De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud en de wijnen zijn stuk voor stuk fruitig. Alle wijnen van Quinta de Chocapalha – zowel rood als wit – komen gekoeld het best tot hun recht.

Quinta de Chocapalha Mar de Lisboa Branco: een blend van 85% arinto en 15% verdelho, de wijn is vier maanden in contact met zijn lies gebleven. Tropisch met mooie zuren.

Quinta de Chocapalha Mar de Lisboa Tinto: Een blend van 40% tinta roriz, 29% touriga nacional, 20% touriga franca en 11% syrah. 20% heeft zes maanden op barrique gelegen. Een ronde, soepele en fruitige allemansvriend.

Quinta de Chocapalha Arinto: 100% arinto die 5 maanden op zijn lies heeft gelegen, waardoor het een fris fruitige wijn is.,

Quinta de Chocapalha Vinha Mae: een blend van 40% tinta roriz, 30% touriga nacional en 30% syrah van oudere wijnstokken. Soepel, rijk en fruitig.

Quinta de Chocapalha White: een blend van 90% viosinho en 10% arinto. Opvoeding op RVS, fris, fruitig en aromatisch.

Quinta de Chocopalca Tinto: een blend van 45% touriga nacional, 20% tinta roriz, 15% touriga franca, 10% castelão  en 10% alicante bouchet. Sappig met een mooi droogje, fruitig.

Quinta de Chocapalha Castelao: 100% houtopgevoede castelão. Zéér fruitig en elegant, een strak glas. Chique!

CH by Chocapalha White: Topper van het huis. 100% arinto van oude wijnstokken met houtopvoeding. Een sherry-achtige wijn, kan goed ouderen. Ontdekking!

CH by Chocapalha Red: Topper van het huis. Deze wijn is van oude stokken en van 100% touriga nacional. Fruitig, krachtig en toch fris met een mooie backbone.

Zowel de rode als de witte wijnen houden hun frisheid langdurig vast. Het zijn strakke en elegante wijnen. De prijzen van Quinta de Chocapalha liggen rond de 10 Euro, behalve voor de toppers CH van Chocapalha, die kosten meer dan het drievoudige, maar dan haal je een Portugees feestje in huis.

Charlotte van Zummeren

 

De Monnik Dranken is importeur van Quinta de Chocapalha. Verkoopaddressen kunnen worden opgevraagd bij info@monnik-dranken.nl

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl