dobberen met Ott

Dobberen met Domaine Ott

 

april 2011 001Charlotte van Zummeren

 

 ‘Het is de fles die het ‘m doet.  Hét kenmerk van Domaine Ott en de elegantie ten top. Réne Ott heeft het ontwerp bedacht in 1926 en het concept is over de gehele wereld gepatenteerd’. Aan het woord is Christophe Renard, export directeur van Domaines Ott, hoewel ze zelf ook wel over Maison Ott spreken. Maison Ott heeft 3 domaines, die in totaal 8 wijnen maken. Daarnaast bestaat er een instaplabel: Les Domaniers, wijn die van druiven uit de gehele Provence is gemaakt. Amsterdam  heeft ‘t, maar Ott heeft het ook. De wijn is ‘cool’ en gaat – ondanks de behoorlijke prijzen – als zoete broodjes over de toonbank.

 

Nederland is zelfs een van de grotere afnemers van de ruim 600.000 flessen die het bedrijf produceert. Om het nieuwste gebottelde jaar 2010 van Chateau Romassan en Chateau de Selle te presenteren reisde Christophe Renard dan ook graag af naar Amsterdam om samen met Marcel Stam en Pim Faber van Fourcroy Nederland en vertegenwoordigers van de pers de wijnen door te proeven.

 

De drie domaines in de Provence liggen op redelijke afstand van elkaar. Chateau Romassan in de Bandol, Chateau de Selle bij Vidauban in het hart van de Côtes de Provence en Clos Mireille, het dichtst bij de zee in La Londe. De Blancs de Blanc van Clos Mireille is sinds 2003 gebotteld in de Ott-fles, daarvoor gebeurde dat in een Bourgogne fles. Deze wijn is gemaakt van semillon en rolle. Gefermenteerd op tanks, een jaar rust op foeders van 70 hl en geen malolactische gisting. Het is een frisse wijn met een rijpe stijl en een mooie lichtgele kleur. Een complex glas en ook een typische witte Provence: vettig, met een beetje honing en steenfruit en kruidige tonen. Een witte Provence is een wijn die je niet snel vergeet en deze van Ott al helemaal niet. In jeugdig jargon: een onwijs vette wijn.

april 2011 002

De volgende wijn is een Romassan Bandol Marcel Ott 2010 ‘it had just been bottled. Half of it is mourvedre, the other half cinsaut’. Chateau Romassan maakt ook nog een rosé met grenache erbij en een rode van syrah, mourvèdre en grenache. De rode Romassan uit 2006 is een stevige kerel met kwaliteit en tonen van tabak. Het wereldwijde aanbod rode wijn is echter zo enorm, dat je kunt afvragen of deze wijn een toevoeging is. Het is een kleine tak van Ott, het bedrijf zo’n 30.000 flessen rood. Tot slot nog een twintig jaar oude Ramos Pinto, net als Ott een onderdeel van het Roederer concern, en het gezelschap meerde content weer aan bij de Keizersgracht en het restaurant Vinkeles en hotel The Dylan.

 

Deze proeverij vond plaats varend op de grachten. De boot keerde telkens terug bij de kade van restaurant Vinkeles om de volgende gang op te halen. De antieke boot uit 1905 van classic boat dinners (aan elkaar, www ervoor en nl erachter is de website) biedt plek aan 12 gasten. De kapitein serveert de wijnen en het eten. De gerechten worden normaliter aan boord uitgezocht, de kapitein belt de restaurants en per boot wordt het dan afgehaald. Tijdens deze proeverij blijkt, voorzichtig gesteld, dat de belangstelling van de kapitein minstens net zoveel uitgaat naar het vloeibare in het glas dan naar het moois op de gracht. Zijn specialisatie – wijn en spijs aan boord van een boot op de Amsterdamse grachten – is waarneembaar niet voor niets genomen. Het eten tijdens deze proeverij kwam uitsluitend van restaurant Vinkeles. Inventieve werkjes, zoals de salade Nicoise aan stokjes met gesearde tonijn, ei, sla en aardappel. Ook handig aan boord, net zoals het potje met gnocchi en rivierkreeftjes en de cassoulet van niertjes en asperges. Als amuse o.a. een bijzondere kroepoek van ras al hanout, met een dip van citrus. Restaurant Vinkels heeft gelukkig het fusion karakter nog niet laten varen. De combinatie van wijn, water en spijs was perfect, ook al was het net die ene mindere dag tijdens deze zonovergoten lente. Het is zoals altijd een vreugde om Domaine Ott te proeven.

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl