Vignes La Madrague | Provence Rosé Bio

Vignes la Madrague is een biologische Provence rosé die in 2021 en 2022 is uitgeroepen tot de Beste Rosé ter Wereld op het Concours Mondial de Bruxelles. Het Concours Mondial de Bruxelles – kortweg Concours Mondial – bestaat sinds 1994. Deze competitie jureert ruim 8000 wijnen uit 45 landen. En daar zitten een hoop rosé’s bij. Dus het is een hele prestatie om daar als de eerste en de beste uit de bus te springen.

En dat is Vignes La Madrague dus tweemaal gelukt!

Provence

Provence is het oudste wijngebied in Frankrijk met een ontspannen bevolking en rosé’s met een kenmerkende eigenheid. Lavendel is eigen aan de Provence net zoals de garrigue, gras en kruidige, lage plantenbegroeiing.  De Provence is trouwens één van de oudste wijngebieden ter wereld, de Phoeniciërs hebben de wijnstok hier geïntroduceerd. De Romeinen veroverden rond 200 v. Chr. het gebied en noemden het Provincia Romana en gingen verder met wijnmaken. Het gebied kent vele druivenrassen en terroirs, maar de kalkhoudende klei overheerst. De druivenrassen zijn grenache, syrah, tibouren, en rolle/vermentino. Er zijn drie appellations – Coteaux de Varois, Aix en Provence en de alom bekende Côtes de Provence. Vandaag hebben we het over Vignes la Madrague uit de Côtes de Provence.

Vignes la Madrague

De 30 hectare wijngaarden van deze veelvuldig bekroonde winery liggen in de gemeenten Valmer en Gassin, redelijk dicht bij de Gigaro van Saint-Tropez. De familie Zodo is sinds 2007 eigenaar van La Madrague, en deze familie heeft het biologisch werken omarmd. Ze gebruiken bijvoorbeeld trekpaarden, als je dat ziet word je zowat emotioneel. Briesende paarden in de buurt van palmbomen. Want tussen de wijngaarden ligt een pad met palmbomen. Velen die aan het Gigaro zijn wezen zonnen, zullen zich dit pad herinneren.

De Vignes la Madrague is de prijswinnende rosé die ook in Nederland te koop is. De druiven (60% grenache, 30% cinsault, 10% rolle/vermentino) worden ’s nachts geoogst en gekoeld tot 8 graden Celsius. Na een koude persing en bezinking stabiliseert het sap 7 dagen voordat de fermentatie in gang wordt gezet op een constante temperatuur. Hierna rijpt de wijn 3 maanden ’sur lie’ met wekelijkse bâtonnage. Licht bleekroze van kleur met in de neus aroma’s van steenvruchten en rood zomerfruit. In de smaak complex, perfect in balans en een aanhoudende frisse afdronk. Een zachte, mineralige rosé barstensvol rood fruit, aangename zuren. Een chique doordrinker pur sang.

Vignes la Madrague ( Dikkers Wijnimport ) is verkrijgbaar bij de betere wijnhandel (voor ca. 20 Euro) en in de horeca. Naast 0,75 liter is Madrague ook verkrijgbaar in magnum, dubbele magnum en 6 en 9 liter. Andere Provence rosé’s  met een gelijk of kleiner prijskaartje zijn Chateau Aspras les Trois Frères. Deze heeft een iets hoger alcoholgehalte waardoor de smaak heerlijk pittig is. Les Quatre Tours Vilandria Aix en Provence is super fruitig met 12,5%. Uitstekende lunchwijn! Een echte kanjer is Terre Promise van Chateau Henri Bonnaud. Sappig, fruitig, mineralig, aardbeien, kersen en superzacht. Ook de laatstgenoemde drie wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel en in de horeca.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl