Zomerse | Rode wijnen

Beaujolais is bekend om zijn doordrinkbare fruitige wijnen, maar er valt natuurlijk veel meer over te vertellen. De Beaujolais heeft een terroir van graniet. De asgrauwe kleur en harde contouren zijn duidelijk te zien in de wijngaarden. De weersomstandigheden zijn gematigd, maar de verschillen tussen zomer‐ en wintertemperaturen zijn groot. Over het algemeen heeft de verderop gelegen zee invloed met in de zomermediterrane accenten en in de winter soms continentale invloeden met een koude, droge noordoosten wind. De Saône rivier matigt de grootste verschillen. De gemiddelde neerslag in het Beaujolais wijnbouwgebied is 739 mm per jaar. Lange, droge periodes zijn niet ongewoon. Hagelstormen beschadigen regelmatig de oogst tijdens de drukkende, warme zomers. Ook vorst en hagel kunnen geducte tegenstanders zijn.

Beaujolais is een streek die in Nederland te maken heeft met mindere bekendheid en dat is jammer, er komen prachtige wijnen vandaan. Het belangrijkste kenmerk van de Beaujolais als wijnstreek is de bodem van graniet. Daarnaast is vooral de Beaujolais Nouveau bekend. Vroeger waren er zelfs heuse races om in november met de eerste Beaujolais Nouveau in Nederland aan te komen. Willem Duys – wie kent hem nog – was daar bekend om.

Met die Nouveau is de macération- carbonique bekend geworden met de zgn. intercellulaire gisting. Goed voor jonge wijnen. Maar niet voor de 10 Cru’s. Daar worden de wijnen gewoon ouderwets gemaakt. Deze tien cru’s liggen in het noorden van de Beaujolais. Door de aardse en fruitige gamay en de boersige diepgang van de Cru’s, zijn de Beaujolais Cru‘s bij uitstek wijnen voor in het najaar. Hoewel ze in het voorjaar ook niet te versmaden zijn.

Gamay smaakt overigens gekoeld het beste, dus even de fles in de ijskast.

Grand Chais de France – want daar komen de wijnen vandaan – heeft een paar mooie gamays in het assortiment. Twee van Hospices de Beaujeu en een Fleurie van Domaine de Chapitre.

Domaine du Bois de l’Oise is onderdeel van Domaine du Chapitre ligt in het Clos du Chapitre gebied van La Chapelle de Guinchay. De naam van deze plaats dateert uit de Middeleeuwen toen het Domaine du Chapitre toebehoorde aan de monniken van de abdij van Cluny. De monniken, verenigd in de Chapitres waren grootgrondbezitters in de Côte Chalonnaise en de regio Mâcon. Op hun land produceerden de monniken aanvankelijk alleen de wijn die ze nodig hadden bij de mis. Langzaamaan verbeterden ze de wijnbouw, de kwaliteit en de opbrengsten. De monniken konden vervolgens een deel van hun wijn verkopen. In de 15e eeuw was de kwaliteit van hun wijnen erkend in heel Europa.  Hun zienwijze en voortdurende innovatie in de wijngaarden en in de kelder zin vermaard. Het Domaine du Chapitre, nu eigendom van GCF, maakt nog steeds prachtige wijnen.
De Fleurie van Domaine de Bois de l’Oise wordt met de handgeoogst en en ondergaat een traditionele vinificatie. Maceratie in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Lange gisting waarbij overpompen plaatsvindt. De wijnen rijpen gedurende 10 maanden op fijne droesem in roestvrij staal. Resultaat: een fruitige wijn met framboos en kersen, mineraliteit en diepgang. Een feestje.

De oorsprong van de Hospices de Beaujeu gaat terug tot 1240. De Sires de Beaujeu en het machtige kapittel van Beaujeu, de belangrijkste stichters, verstrekte het kapitaal voor deze Hospice die de ouderen, zieken en behoeftigen verzorgden. Aan het einde van de veertiende eeuw werd de eerste wijnstok geplant. Door de jaren heen hebben de donaties het Domaine des Hospices de Beaujeu gecreëerd. Het Hospices de Beaujeu bezit nu 80,5 hectare wijngaarden in Régnié, Brouilly, Morgon en Bourgogne Gamay.
De vinificatie van de Beaujolais Crus en de Bourgogne Gamay gebeurt op traditionele wijze. De

De druiven worden ingeweekt in open, temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. De acht tot tien maanden durende rijping in eikenhouten vatengeeft een speciaal tintje aan de Hospices de Beaujeu-wijnen.

De Hospice de Beaujeu Morgon is een wijn met een bite, rood fruit en veel lengte. Een genietwijn.

De Hospice de Beaujeu Bourgogne Gamay is sowieso bijzonder omdat je niet zo vaak ziet. Licht en fruitig, echt en zomerwijn om gekoeld van te genieten.

Deze wijnen zitten in het portfolio van GCF.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl