Domaine De la Baume | De premiumwijnen + Orange Wine Capucine

De Languedoc is een fascinerende streek. In een notendop: veel geschiedenis en een wat ruimere wijnwetgeving. Sommige wijnhuizen weten het allerbeste uit de Languedoc naar boven te halen en een van die huizen is Domaine de la Baume. Domaine de la Baume is een ongekende prijs-kwaliteit-topper uit de Languedoc.

De La Baume

Domaine de la Baume is gelegen in het hart van de Languedoc bij Servian, tussen Béziers en Pézenas. Als je vanaf Béziers de A75 richting Clermont Ferrand neemt, ligt het wijnhuis al vrij snel aan je linkerhand. Het wijnhuis ligt 20 kilometer landinwaarts van de Middellandse Zee, 50 meter boven de zeespiegel. Bij een bezoek wachtten Florence Delabre en wijnmaakster Marion Hryniow me op. De la Baume bezit nu ruim 400 hectares die grotendeels in de buurt van het Domaine liggen. De stille wijnen van De la Baume worden gebotteld onder IGP Languedoc.

De la Baume is nu eigendom van Les Grands Chais de France. Delabre ‘We ontvangen normaal op een van onze andere huizen in de Languedoc. Maar voor Winebusiness.nl maken we graag een uitzondering.’ Het huis van het Domaine wordt nu verbouwd en daar worden in de toekomst de gasten ontvangen en proeverijen georganiseerd. ‘Op vrijdagmiddag hebben we nu een soort van inloopborrel, komen mensen uit de buurt hier tegen een klein bedrag een glaasje drinken en een klein hapje eten. De winkel hier wordt altijd goed bezocht door omwonenden.’ Wijnmaakster Hryniow, een Française met een Poolse achtergrond, is afgestudeerd als oenologe in Reims. Bij de la Baume is zij één van de drie wijnmakers.

Even terug

De naam Domaine de la Baume is afgeleid van het woord ‘baume’, dat betekent ‘grot’ in het Frans. Bronshandelaren gebruikten de grotten op het terrein namelijk voor opslag in de 14e eeuw. De hoofdgebouwen van het domaine werden overigens 350 tot 150 jaar geleden gebouwd van steen uit een lokale groeve.

Het Australische Hardys was sinds 1990 eigenaar van het domaine. Dit was het eerste Australische bedrijf in de Languedoc. Hardys bouwde een moderne winery bij Domaine de la Baume, ging nachts oogsten en maakte gewoon goede wijnen voor een acceptabele prijs.

In 2003 werd Domaine de la Baume aangekocht door Les Grands Chais de France (LGCF). Les Grands Chais de France is een van de grootste wijnproducenten van Frankrijk en de grootste exporteur van Franse wijnen wereldwijd.

Schone wijnbouw

Florence en Marion lopen de wijngaarden in voor het Domaine. De wijnstokken zijn gigantisch groot en Marion vertelt dat ze de stokken soms wel aan drie lijnen moeten vastmaken. ‘Twee mensen zijn voltijds bezig in de wijngaarden, met de oogst meer natuurlijk hoewel we wel alles machinaal oogsten.’ Florence vervolgt ‘GCF heeft hier enorm gemoderniseerd én het schone werken stevig gestimuleerd.’ Pesticiden en herbiciden werden sindsdien niet meer of zo min mogelijk gebruikt. Vanaf de oogst van 2020 is La Baume HVE3 gecertificeerd, het hoogste Franse certificaat voor schoon werken.

In de kelder laat Marion een nieuw betonnen vinificatie ei zien ‘dat houdt de wijnen zoveel frisser.’ Op het Domaine zelf worden alle wijnen gemaakt en gerijpt. De Grande Olivette en de Domaine wijnen worden vervolgens in Landiras bij Bordeaux gebotteld. De premium wijnen worden ook gebotteld op het Domaine zelf en krijgen langere houtopvoeding, zowel rood als wit, en komen van de beste plots.

De Premium wijnen

En nu de premiumwijnen van de la Baume, en deze wijnen zijn een feestje. Net zoals de overige wijnen van La Baume, maar die zijn al in een eerder artikel behandeld:  Prijs-kwaliteit-topper-Baume

Elite d’Or chardonnay – rousanne: een zacht cremige wijn met fijne zuren en veel lengte. De chardonnay geeft het fruitige en de roussanne het crèmige. Een eetwijn.

Elite d’Or cabernet marselan: Dit is een zeer zachte rode wijn met kracht van de cabernet en het fruit van de marselan. Een zaligheid.

Terres de la Baume Syrah: de syrah komt van de beste plots en krijgt een houtopvoeding van 15 maanden op grotendeels nieuw hout. Een zijdezachte syrah.

Terres de la Baume viognier: volle, rijke, krachtige, houtopgevoede viognier. Fasten your seatbelts! Iets bij eten!

2021 is het eerste jaar van de Orange Wine van De la Baume: Capucine. Deze orange wijn is gemaakt van chardonnay en sauvignon die samen fermenteerden in RVS en daarna rijpten in amfoor. De wijn is complex, rijk en stevig en biedt prachtige tonen van citrus, mandarijn met exotische nuances  van ananas, mango en guave. De smaak is fris en goed in balans, en lange afdronk met een hint van sinaasappel bitter.

En?

Domaine de la Baume maakt ongelofelijk goede wijnen voor betaalbare prijzen. Ik zou bijna zeggen, vertel het niet verder. Maar ze maken gelukkig genoeg om met zijn allen ervan te genieten.

 

Charlotte van Zummeren

De Terres de la Baume is € 19,95, de Elite d’Or en de Orange Wine € 13,95, de Domaine wijnen staan voor € 8,95 bij de wijnhandelaar en La Grande Olivette voor € 6,95.

Voor verkooppunten bij u in de buurt: La Baume NL verkooppunten

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl