Languedoc | Domaine de la Baume

De Languedoc is een fascinerende streek. In een notendop: veel geschiedenis en een wat ruimere wijnwetgeving. Sommige wijnhuizen weten het allerbeste uit de Languedoc naar boven te halen en een van die huizen is Domaine de la Baume. Domaine de la Baume is een ongekende prijs-kwaliteit-topper uit de Languedoc.

De Languedoc

Het wijnlandschap in de Languedoc is een ware lappendeken en dat behoeft enige uitleg. Er bestaan 36 appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. grenache meer tot hun recht.

De La Baume

Domaine de la Baume is gelegen in het hart van de Languedoc bij Servian, tussen Béziers en Pézenas. Het wijnhuis ligt 20 kilometer landinwaarts van de Middellandse Zee, 50 meter boven de zeespiegel. De la Baume bezit ruim 160 hectare. De stille wijnen van De la Baume worden gebotteld onder IGP Languedoc.

De la Baume was – toen nog in Australisch bezit – het eerste bedrijf dat nachts oogstte in de Languedoc en veel van haar wijnen bottelde met schroefdoppen. En dat doen ze nog steeds.

Even terug

De naam Domaine de la Baume is afgeleid van het woord ‘baume’, dat betekent ‘grot’ in het Frans. Bronshandelaren gebruikten de grotten op het terrein namelijk voor opslag in de 14e eeuw. De hoofdgebouwen van het domaine werden overigens 350 tot 150 jaar geleden gebouwd van steen uit een lokale groeve.

Het Australische Hardys was sinds 1990 eigenaar van het domaine. Dit was het eerste Australische bedrijf in de Languedoc. Hardys bouwde een moderne winery bij Domaine de la Baume, ging nachts oogsten en maakten gewoon goede wijnen voor een acceptabele prijs. Zo doen we dat, mate! No worries.

In 2003 werden Domaine de la Baume aangekocht door Les Grands Chais de France (LGCF). Les Grands Chais de France is één van de grootste wijnproducenten van Frankrijk en de grootste exporteur van Franse wijnen wereldwijd.

Wijnmaker

Frédéric Glangetas, GCF Head Winemaker South of France, werkt sinds 2004 bij De La Baume en kent de Languedoc van have tot gort Frédéric deed veel kennis op bij Penfolds, Yalumba, Matua en werkte jarenlang voor Jaques & Francois Lurton. Domaine de la Baume won onder zijn leiding meer dan 50 medailles en is al drie keer genomineerd tot Beste Wijnbedrijf van Frankrijk.

En dat is niet voor niets.

Het zijn namelijk klassewijnen voor redelijke prijzen. De Domaine wijnen staan voor € 9,45 bij de wijnhandelaar.

Voor de La Baume serie gebruikt het huis alleen de druiven van de eigen wijngaarden. Dit zijn hoge kwalitatieve wijnen met een redelijke prijs van € 8,95. Alle wijnen hebben ook nog eens een mooie extra naam en zijn gebotteld in een stevige robuuste fles. Het alcoholpercentage kan hier hoger liggen, maar bij goede wijnen merk je dat niet. De kwaliteit van de wijnen is ieder jaar constant, en i shet een feestje om iedere keer de nieuwe jaren te kunnen proeven.

La Baume Sauvignon Blanc Les Maries: Mooie frisse rijke maar ook tropische sauvignon. Een kanjer met 14%, zal zelfs de-niet-sauvignon-blanc-aanhangers bekoren.

La Baume Chardonnay les Vignes de Madame: Fruitig met een licht botertje. Beschaafd houtgebruik. Een voorbeeld chardonnay uit het boekje.

La Baume Viognier Elisabeth: vol, rijk, bloemig en warm. Combineer deze wijn met stevige visgerechten met room. Prachtige combinatie.

La Baume Merlot Grand Chataignier: De wijn heeft het juiste jammy karakter van de merlot, ondersteund door een functionele stroefheid en rode fruitigheid die het een perfecte eetwijn maken.

La Baume Cabernet Sauvignon les Thermes: zo’n perfect gerijpte cabernet sauvignon zul je niet snel in deze prijscategorie vinden. Zachte tannines, een bommetje zwart fruit en een lengte van hier tot Pézenas. Aanrader!

La Baume Syrah Le Jeunesse: Dit is een echte syrah. De wijn is rond, fruitig en kruidig met superzachte tannines – het handelsmerk van La Baume – en licht vanille.

La Baume Petit Verdot Saint Geniés: Er zijn niet zo veel 100% petit verdot wijnen, dus de wijn is al een bijzonderheid. Domaine de la Baume Petit Verdot is expressief met licht vanille Rond stevig en fruitig. Een unieke wijn!

2021 is het eerste jaar van de Orange Wine van De la Baume: Capucine. Deze orange wijn is gemaakt van chardonnay en sauvignon die samen fermenteerden in RVS en daarna rijpten in amfoor. De wijn is complex, rijk en stevig en biedt prachtige tonen van citrus, mandarijn met exotische nuances  van ananas, mango en guave. De smaak is fris en goed in balans, en lange afdronk met een hint van sinaasappel bitter.

En?

Domaine de la Baume maakt ongelofelijk goede wijnen voor betaalbare prijzen. Ik zou bijna zeggen, vertel het niet verder. Maar ze maken gelukkig genoeg om met zijn allen ervan te genieten.

 

ChvZ

 

Voor verkooppunten bij u in de buurt: La Baume NL verkooppunten of  Vanouds de Zwaan voor zowel de consument als de geïnteresseerde restaurateur.

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl