Leynes | Creuze Noir

Domaine de la Creuze Noir ligt in Leynes, net op de grens tussen de heuvels van Mâconnais en de hellingen van Beaujolais. Creuze Noir beheert hier meer dan 32 hectare wijngaarden. Sinds 1983 is de familie Martin eigenaar Domaine de la Creuze Noire. Dominique Martin is de vijfde generatie van een wijnmaakfamilie en begon voor zichzelf met 5 hectare in Leynes. Martin werkt zo schoon mogelijk in kelder en wijngaard zelfs zonder insecticiden en pesticiden.

Al snel neemt Dominique de familiewijngaarden over en bij de bouw van een nieuwe kelder krijgt het de naam Domaine de la Creuze Noire, verwijzend naar de plaats La Creuze Noire in Leynes. Zoon Loïc is overigens sinds 2009 verantwoordelijk voor de winery.

Momenteel beheert de familie Martin meer dan 30 hectare wijnstokken tussen de regio’s Mâconnais en Beaujolais. Daardoor maken ze wijnen uit verschillende appellations De wijngaarden bevinden zich in een straal van vier kilometer rondom de kelder. Men produceert een heel rijtje appellations  waaronder Pouilly-Fuissé (Premier Cru), Saint-Véran, Mâcon-Villages, Bourgogne Blanc, Saint-Amour en Crémant de Bourgogne.

De Bourgognes van Creuze Noir vallen op door het subtiele houtgebruik, waardoor ze altijd beschaafd zijn. De Beaujolais Crus zijn weer uitbundig fruitig en stemmig. Creuze Noir maakt ook een Crémant de Bourgogne Blancs de Blancs, met op het backlabel de vintage, de botteldatum en het dégorgement. Het is een uitbundige frisse, loepzuivere en fruitige bubbel.

De andere geproefde wijnen:

Bourgogne Blanc Les Bruyères AOC 2021 Domaine de la Creuze Noire € 13,95 Deze heeft verleidelijk op zijn lees gelegen. Een prijskwaliteit toppertje.

Mâcon-Fuissé Les Châtaigniers AOC 2022 Domaine de la Creuze Noire € 13,95: Een hele fruitige wijn met niet of nauwelijks hout.

Beaujolais Blanc La Perle Blanche 2021 Domaine de la Creuze Noire € 12,50: In de Beaujolais noemen ze de chardonnay de witte parel, vandaar de naam. Geen hout, fruitig en zacht.

Saint-Véran Les Colanges 2022 Domaine de la Creuze Noire € 14,75: Les Colanges is een van de twee Saint-Verans. Dit is een wat lichtere versie met weinig hout.

Saint-Véran La Côte AOC 2020 Domaine de la Creuze Noire € 17,95: La Côte heeft een botertje met mooie zuren en balans, doet het goed bij de dis,

Pouilly-Fuissé Le Clos de Monsieur Noly 1er Cru 2020 Domaine de la Creuze Noire € 32,50: Deze PF kan nog jaren ouderen en zal dan tonen van noot en amandel gaan ontwikkelen. De wijn is nu nog jong met veel fruit en een subtiel botertje.

Creuze Noir Saint-Amour € 13,75: Deze Cru is lactisch met een bommetje fruit en veel sap.

Colaris heeft Domaine de la Creuze Noir in het assortiment . Een heerlijk huis!

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl