Domaine du Tariquet

Grassa en Ducos gaan voor naar de nieuwe bottellijn die in dat donkere gebouw zit wat aan het begin van dit artikel werd genoemd. Ze zijn supertrots op deze bottellijn. ‘Het is de eerste bottellijn voor wijn van deze producent. Coca – Cola is een andere afnemer.’ 10.000 flessen per uur kan deze lijn aan, coca cola schijnt er één te hebben die tot 150.00 flessen gaat. De lijn draait vier dagen per week en op de vijfde dag wordt er schoongemaakt.

‘Het was een hele beslissing en het heeft wel twee jaar geduurd eer alles er stond en werkte, maar nu kunnen we er tientallen jaren mee door.’ Alle wijnen en de gewone flessen armagnac worden hier gebotteld, de luxe flessen hebben een aparte bottellijn die met de hand bediend wordt.

Tijd om de wijn te proeven. Ook hier is frisheid en fruitigheid troef. Grassa heeft een rijtje met tank samples van 2015 gemaakt. De crispy frisse Classic ‘always start and end a tasting with a classic, it cleans up the palate’. Een loepzuivere sauvignon blanc, een mooie blend van chenin en chardonnay, een 100% chardonnay. Een hele aantrekkelijke rosé de pressé van merlot, syrah, cabernet franc en tannat. Tariquet maakt overigens een bescheiden hoeveelheid rode wijn onder de naam Domaine du Mage. Een 100% rosé van marselan, een kruising tussen grenache en cabernet sauvignon. Premières Grives, een lichtzoete wijn van gros manseng. ‘This wine is very popular amongst not-winedrinkers which is in France a bigger group than you think’. De populaire blend van samen gefermenteerde chardonnay en sauvignon Coté. De Tariquet Reserve van gros manseng, sauvignon, chardonnay em semillon. De Tête de Cuvée Chardonnay, een subtiele ‘Burgundy like’ houtgelagerde premium wijn en de Dernières Grives, een mooie dessert wijn van gros manseng.

Bon appetit

Tussen al het bezichtigen en proeven door laten Grassa en Ducos het gezelschap graag kennismaken met de lokale cuisine. Enorme stukken côte du boeuf die geroosterd worden op een grill met hout uit de oven van de alambic. Ham van varkens uit de Bayonne, foie gras als terrine en gebakken. Coquilles, het is allemaal een verrukking. Net zoals de wijnen en de armagnacs. Tariquet: innovatie ten top. A la vôtre!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl