Domaines Ott | Top rosé’s

Wie kent ’m niet: Domaines Ott. De markante fles kenmerkt de kwaliteit en elegantie van de wijnen van Ott. Het begon ruim 150 jaar geleden. Ott is de naam van een familie uit de Elzas die in 1869 naar de Provence kwam. Inmiddels runnen ze een wereldbefaamd huis dat onderdeel is van de Groupe Roederer. De wijnen van Ott komen van drie verschillende domaines die dicht bij elkaar liggen. Chateau Romassan in de Bandol, Chateau de Selle bij Vidauban in het hart van de Côtes de Provence en Clos Mireille, dicht bij de zee in La Londe. Het bedrijf heet ook niet voor niets Domaines Ott, in meervoudsvorm. Op de labels zie je eerst Ott met grote letters en daaronder het chateau (De Selle, Romassan of Clos Mireille). By Ott is de instaprosé die gemaakt is van druiven van stokken die nog te jong zijn voor de topwijnen.

Organisch

Réne Ott, zoon van de oprichter Marcel, heeft het ontwerp van de beroemde fles in 1926 ontworpen en dat is over de gehele wereld gepatenteerd. De druiven voor de topwijnen worden pas gebruikt als de wijnstok minimaal 10 jaar oud is. De wijnen van Domaine Ott worden ook nog eens organisch verbouwd en gevinifieerd. Organische wijnbouw is nu heel populair, Domaines Ott doet dit al tijden omdat ze behoud van de natuur belangrijk vinden. Ott exporteert over de hele wereld, het succes begon ruim een eeuw geleden in de Verenigde Staten. Nederland is toch een van de grotere afnemers van het bedrijf. Ott is ‘cool’ en is razend populair.

De wijnen

Domaines Ott maakt meerdere wijnen. Winebusiness.nl beschrijft hier vier wijnen.

Chateau de Selle Rosé Deze rosé uit de Côtes de Provence is het paradepaardje van Domaines Ott. Chateau de Selle heeft de bekende zalmroze kleur. Op het palatum ziltigheid gecombineerd met tonen van citrusfruit, vanille, viooltjes en geel fruit met een intense mineraliteit. De wijn is zacht, fris en fruitig met een medium bodied structuur en veel rood fruit.

Chateau de Romassan Rosé De druiven voor de rosé van Chateau Romassan groeien in Bandol, een aparte appellation. De wijnen uit Bandol zijn wat steviger en zo ook deze Romassan rosé. De rosé  heeft een zalmroze kleur met veel rood fruit, perzik en kruidigheid in de smaak. Het palatum is complex en stevig. Dit is een echte diner rosé.

By Ott  By Ott is gebotteld in een Bordeaux fles die licht uitloopt bij de voet. Wederom een heel eigen ontwerp. De wijn heeft frisse aroma’s van rode bessen, citrusvruchten en een zekere bloemigheid. Een heerlijk glas.

Blancs de Blanc van Clos Mireille Deze wijn is gemaakt van semillon en rolle. Gefermenteerd op tanks, een jaar rust op foeders van 70 hl en geen malolactische gisting. Het is een frisse wijn met een rijpe stijl en een mooie lichtgele kleur. Een complex glas en ook een typische witte Provence: vettig, met een beetje honing en steenfruit, rokerige en kruidige tonen. Een witte Provence is een wijn die je niet snel vergeet en deze van Ott al helemaal niet.

ChvZ

De wijnen van Domaines Ott worden geïmporteerd door Fourcroy

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl