Het is oktober en dat betekent in bierland, traditiegetrouw, dat het weer tijd is voor Bockbier. Het moutige bier met een wat karamelachtige smaak is hét bier waarmee je de koudere maanden van het jaar doorkomt. Bockbier kan dan wel een traditionele biersoort zijn, saai is het niet. Bokbier is het perfecte geschenk voor de bierliefhebbende vrienden of familie, die in de herfst/winter verjaren of gewoon een presentje verdienen. Ook kookfanaten die dol zijn op stevige winterse stoofpotten, kaasplanken en chocolade gaan blij worden van bockbier, want bockbier is ook nog eens een mooi ingrediënt om mee te koken of te pairen met winterse gerechten en desserts.
Wat is Bockbier?
Laten we meteen rechtzetten dat het woord Bock niets met een mannelijk geit te maken heeft, maar met een dialectverwarring van de Beierse Duitsers, die de oorspronkelijke naam van Bockbier: Einbecker Bier, uitspraken als Ainpöckisch Bierm afgekort Ainpöck en later zelfs Ein Boc. Zie hier het ontstaan van het woord Bockbier als gevolg. Bockbier is in het begin van de 17e eeuw ontstaan in Einbeck Duitsland, in de middeleeuwen was Einbeck een zeer bekende Noord-Duitse bierstad. Tussen de 17e eeuw en de 21e eeuw is Bockbier behoorlijk geëvalueerd en is er zelfs een lichtere lenteversie bijgekomen. Van oorsprong is Bockbier toegankelijke biersoort met een lage gisting rond de 6,5% alcohol en gaat tot 8,5% (dubbelbock) met wel sterkere uitschieters tot wel 12% (eisbock). Hoewel er voorheen vrij streng gekeken werd naar de kleur (robijnrood) en smaken (moutig en karamelachtig) van Bockbier wordt daar nu niet zo strikt meer opgelet. Alles is mogelijk en brouwers innoveren er op los. De enige eis die de Nederlandse Warenwet stelt om de naam Bockbier te mogen dragen is dat het stamwortgehalte (percentage vaste stoffen voor de vergisting) minimaal 15° is.
Is het Bock of Bok?
Er is nog wel eens verwarring over de juiste spelling van deze biersoort. Is het Bokbier of Bock met Bee-Oo-Cee-Kaa? De verklaring ligt in het meest gangbare verhaal over de oorsprong van Bockbier. Die ligt namelijk in de Noord-Duitse stad Einbeck, met CK dus.
Wil je als een echte Bockpro voor de dag komen, dan schenk je Bockbier bij voorkeur in een speciaal tulp of Bockbierglas. Wanneer je het glas met warme handen aan de onderkant vasthoud, regulier je de temperatuur en komen de aroma’s het beste vrij. Schenk het Bockbier in een vloeiende beweging in een hoek van 45 graden en je geniet optimaal van je bockbier.
Inspiratie uit Beerwulf.com