Eenmaal andermaal | Bocktober!

Het is oktober en dat betekent in bierland, traditiegetrouw, dat het weer tijd is voor Bockbier. Het moutige bier met een wat karamelachtige smaak is hét bier waarmee je de koudere maanden van het jaar doorkomt. Inmiddels is het óók traditie dat online bierwinkel Beerwulf.com een Bockbierpakket met zestien verschillende bockbieren van Nederlandse bodem samenstelt. Van behoorlijk traditioneel tot ronduit innovatief. Bockbier kan dan wel een traditionele biersoort zijn, saai wordt het zeker niet met dit pakket. Het pakket is niet alleen een feestje om te ontvangen door het stoere design van de Beerwulf.com doos, ook het openmaken van het pakket en de flessen één voor één ontdekken, heeft het absolute – kid in a candy store – effect.

De Nederlandse brouwerijen hebben namelijk niet alleen hun best gedaan op het brouwen van de lekkerste Bockbieren, ze zijn ook creatief geweest met het artwork van de flessen en blik en de namen van de bieren: Opgebokt, Black Bock, Boom Bocks, Madeleine en Bokkelul, zijn nog maar een greep uit het creatieve assortiment. Wat Bockbier nu precies is en hoe je dit seizoenbier het beste kunt drinken, kun je hieronder lezen.

Dit is hét perfecte geschenk voor de bierliefhebbende vrienden of familie, die in de herfst/winter verjaren of gewoon een presentje verdienen. Ook kookfanaten die dol zijn op stevige winterse stoofpotten, kaasplanken en chocolade gaan blij worden van dit bockbierpakket, want bockbier is ook nog eens een mooi ingrediënt om mee te koken of te pairen met winterse gerechten en desserts. Of koop het pakket natuurlijk gewoon lekker voor jezelf, om alleen of samen van te genieten. Het Bockbierpakket gaat voorlopig niet -out of style- want het Bockseizoen loopt tot februari 2020 en is ook tot die tijd verkrijgbaar via Beerwulf.com.

Het Beerwulf.com Bockbierpakket is verkrijgbaar voor €35,95 en wordt binnen 24 uur gratis bij je thuis bezorgd, indien gewenst met een persoonlijke boodschap. Kan je niet genoeg krijgen van Bockbier? Beerwulf.com heeft een groot assortiment Bockbieren, die ook los verkrijgbaar zijn via Beerwulf.com.

Wat is Bockbier?

First things first, sta je op het punt het Beerwulf.com Bockbierpakket aan te schaffen voor jezelf of voor een ander? Dan is het natuurlijk wel zo leuk, als je ook kunt vertellen wat Bockbier nu precies is. En, hoe je dit seizoenbier het beste kunt drinken. Laten we meteen rechtzetten dat het woord ‘Bock’ niets met een mannelijk geit te maken heeft, maar met een dialectverwarring van de Beierse Duitsers, die de oorspronkelijke naam van Bockbier: Einbecker Bier, uitspraken als Ainpöckisch Bierm afgekort “Ainpöck” en later zelfs “Ein Bock”. Et Voila, zie hier het ontstaan van het woord Bockbier als gevolg. Bockbier is in het begin van de 17e eeuw ontstaan in Einbeck Duitsland, in de middeleeuwen was Einbeck een zeer bekende Noord-Duitse bierstad. Tussen de 17e eeuw en de 21e eeuw is Bockbier behoorlijk geëvalueerd en is er zelfs een lichtere lenteversie bijgekomen. Van oorsprong is Bockbier toegankelijke biersoort met een lage gisting rond de 6,5% alcohol en gaat tot 8,5% (dubbelbock) met wel sterkere uitschieters tot wel 12% (eisbock). Hoewel er voorheen vrij streng gekeken werd naar de kleur (robijnrood) en smaken (moutig en karamelachtig) van Bockbier wordt daar anno 2019/2020 niet zo strikt meer opgelet. Alles is mogelijk en brouwers innoveren er op los. De enige eis die de Nederlandse Warenwet stelt om de naam Bockbier te mogen dragen is dat het stamwortgehalte (percentage vaste stoffen voor de vergisting) minimaal 15° is.

IS HET BOCK OF BOK?

Er is nog wel eens verwarring over de juiste spelling van deze biersoort. Is het Bokbier of Bock met Bee-Oo-Cee-Kaa? De verklaring ligt in het meest gangbare verhaal over de oorsprong van Bockbier. Die ligt namelijk in de Noord-Duitse stad Einbeck, met CK dus.

SCHENK ALS EEN BOCKPRO

Wil je als een echte Bockpro voor de dag komen, dan schenk je Bockbier bij voorkeur in een speciaal tulp/Bockbierglas. Wanneer je het glas met warme handen aan de onderkant vasthoud, regulier je de temperatuur en komen de aroma’s het beste vrij. Schenk het Bockbier in een vloeiende beweging in een hoek van 45 graden en je geniet optimaal van je bockbier.


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl