Elzas | Dopff au Moulin

Dopff au Moulin is het grootste wijnbedrijf in de Elzas. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectares en is nog altijd voor 100% in handen van de familie.

Elzas

Prachtige landschappen, gastronomie, vakwerkhuizen en wijn, dat is de Elzas in een notendop. De Elzas wisselde vele malen van nationaliteit. Nu wordt er al jaren volop Frans gesproken in de Elzas, maar dat is weleens anders geweest. Naast deze verbrokkelde geschiedenis is er de eeuwenoude wijnbouw, ooit meegekomen met de Romeinen en aan het eind van het eerste millennium tot volle bloei gekomen. Vanaf het einde van het eerste millennium werd er al in menig dorp in de Elzas wijn verbouwd. Tegenwoordig ligt er tussen Strassbourg en Mulhouse een lint van 170 kilometer met wijngaarden. Dit is een ongelofelijke populaire Route des Vins die langs alle karakteristieke plaatsjes in de Elzas leidt.

Vanaf de Vogezen leidt deze wijnroute de bezoekers van de Alsace 170 kilometer door de wijngaarden in het heuvelachtige landschap. Het is een memorabele route langs wijngaarden en schilderachtige dorpjes met smalle straatjes met vakwerkhuizen. In het midden ligt de wijnhoofstad Colmar. Het authentieke dorpje Riquewehr ligt vlakbij Colmar en hier komt Dopff au Moulin vandaan.

De wijnbouwroots van de familie Dopff gaan ver terug. De familie ging in de 17e eeuw in Riquewihr wonen en bleef daar tot op de dag van vandaag. Jean Dopff was de eerste van de familie die in het begin van de negentiende eeuw ervoor koos om wijn te gaan maken. Hij werd gourmet, zo noemde ze dat toen, een wijnhandelaar. Zoon Jean-Gustave creëert het wijnhuis Dopff. Rond 1900 gaat diens zoon Gustav-Julien na een stage in Reims in de Elzas mousserende wijnen produceren. Daarmee staat hij aan de bakermat van de Crémant Alsace, inmiddels een van de meest populaire Crémants van Frankrijk. Gustave-Julien vestigde zich met wijnhuis Dopff in de buitenwijken van Au Moulin. Vanaf 1925 zetelt Dopff op deze mythische plek, onder de beroemde en majestueuze Schoenenbourg, een van de 51 Elzasser Grands Crus.

Flessen

Gustave-Julien ging ook als eerste bottelen in de nu bekende en slanke flessen. Als je de familiegeschiedenis leest van de Dopff’s, valt meteen op dat ze elkaars voornamen meenemen als 2e naam. Pierre-Etienne was verantwoordelijk voor de modernisatie en mechanisatie, zoon Julien-Pierre was verantwoordelijk voor uitbreiding, Gustave-Julien heeft de huidige Elzas fles ontworpen. De huidige en 13e generatie is Etienne-Arnaud, dus de volgende generatie zal zeker Etienne in zijn naam hebben. Dopff is nog steeds voor 100% in familiehanden. De huidige vigneron – Etienne -Arnaud – is de 13e generatie en dat is echt heel bijzonder.

De hogere wijnen van Dopff

Dopff maakt een uitgebreid portfolio wijnen, hieronder staan de hogere wijnen beschreven.

Op het achteretiket van alle flessen staat een zoetheidsmeter die oploopt van sec of dry, naar semi-dry of demi-sec, sweet of moelleux en sweet of douce. Zo weet je altijd het karakter van de wijn. In tegenstelling tot vele Elzasser wijnen zijn de Dopff wijnen droog (sec). Dit maakt Dopff au Moulin echt anders. Ook staat er achter op de fles een QR-code die leidt naar het verhaal over deze wijn. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.

Dopff au Moulin – Riesling Domaine Familial  € 20,00: Domaine Familial staat voor het beste terroir en de beste druiven Dit is een riesling met ouderdomspotentieel van zeker 10 jaar. De smaak is droog, rijk, veel fruit, mooie zuren en een lange afdronk.

Dopff au Moulin – Riesling Grand Cru Schoenenbourg  € 32,00: dat riesling kan ouderen, bewijst deze Grand Cru. Finesse en diepgang. Dat betekent dat mineraliteit (oftewel iets steenachtigs in de smaak), zuren en alcohol op elkaar afgestemd zijn. Rijk, krachtig en evenwichtig met witte peper en zacht citrusfruit. Prachtige zuren.

Dopff au Moulin – Pinot Gris Domaine Familial  € 21,00: Domaine Familial staat voor het beste terroir en de beste druiven. Deze wijn is zacht, rijk en crèmig en van deels overrijpe druiven: rokerig, honing en steenfruit, zoals abrikozen. Mooie zuren en fijn restzoet, mineraliteit, stenig en met diepgang. Halleluja wat een wijn!

Dopff au Moulin – Gewurztraminer Grand Cru Brand € 40,00: Dopff au Moulin bezit een deel van de befaamde zuid en zuid-oost gelegen Grand Cru Brand-wijngaard, die hoog oprijst boven Turckheim. Het terroir is van zand en graniet. De temperatuur kan zomers hoog oplopen vandaar de naam Brand. Deze Grand Cru Brand valt op door zijn verfijning en zijn subtiliteit. Krachtig, romig, aromatisch, bloemig en kruidig. Deze wijn stuift het glas uit en is zijdezacht op de tong. Als je echt iemand eens wil blij maken met een gewurztraminer, moet je deze nemen.

Dopff au Moulin – Pinot Noir ‘Rouge des 2 Cerfs’ € 15,50 Pinot Noir is de rode druif in de Elzas. Levert zeer fruitige exemplaren met een verfijnd droogje op, zoals deze. Ook met deze wijn steel je de show, een heerlijke licht rode fruitige pinot noir met een aangename backbone uit de Elzas.

De wijnen van Dopff au Moulin worden geïmporteerd door De Monnik Dranken en verkocht bij de Mitra en de betere wijnwinkel. Voor adressen in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

ChvZ


Rubriek(en):
Actualiteiten · Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl