Elzas | Hospices de Colmar

Prachtige landschappen, gastronomie, vakwerkhuizen en wijn, dat is de Elzas in een notendop. Naast een verbrokkelde Frans-Duitse geschiedenis is er de eeuwenoude wijnbouw, ooit meegekomen met de Romeinen en zo’n 1.000 jaar later tot bloei gekomen. Vanaf het einde van het eerste millennium werd er al in menig dorp in de Elzas wijn verbouwd. Tegenwoordig ligt er tussen Strassbourg en Mulhouse een lint van 170 kilometer met volop wijnstokken. Dit is een ongelofelijke populaire Route des Vins die langs alle karakteristieke plaatsjes in de Elzas leidt. Bij Colmar vinden we de Hospices de Colmar.

De prestigieuze wijngaard van de Hospices de Colmar is een historisch erfgoed dat tot stand is gekomen dankzij schenkingen en legaten van weldoeners. De Hospices is al opgericht in 1255, is vandaag de dag eigendom van de Hospices van Louis Pasteur en wordt exclusief geëxploiteerd door Domaine de la Ville de Colmar. Het Domaine is op zijn beurt in handen van Grand Chais de France. De 14 hectares van het Hospices worden onder supervisie van GCG gesnoeid, geplukt en onderhouden.

Facts and Figurs

Het terroir in de Elzas is divers met o.a. klei, zandsteen, mergel, en graniet. Perfect terroir voor de witte rassen. Pinot noir doet het goed op kalksteen. Elzas ligt aan de goede kant van de Vogezen en is gezegend met een hoog aantal zonne-uren en relatief weinig regen. De wijngaard van de Hospices ligt op goed gedraineerd terroir dat snel opwarmt in de lente. Colmar is daarnaast de regio met de minste regen.

De Elzas ligt in de Franse departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin. De streek telt zo’n 15.500 hectare waarvan ongeveer 60% in Haut-Rhin en 40% in Bas-Rhin.

In de Elzas spelen de druivenrassen een belangrijke rol, ze worden op het label vermeld. De meeste wijnen zijn van één druif, de zgn. mono-cepages. De belangrijkste druivenrassen die in de Elzas groeien zijn: riesling, pinot blanc, pinot noir, pinot gris, muscat d’Alsace, gewürztraminer en sylvaner. Edelzwicker en Gentil zijn witte blends.

De Elzas stond vroeger bekend om zijn matige alcoholpercentages, maar sinds de klimaatverandering is die tijd voorbij. Het alcoholgehalte ligt tussen de 12,5 en 14%.

De wijnen

De Hospices de Colmar maken vier wijnen: Gentil, Riesling, Pinot gris en Pewurztraminer. De Gentil, Pinot gris en Gewurztraminer hebben een merkbaar zoetje, wat voor veel mensen aantrekkelijk is. De riesling is droog.

Gentil is een blend en bestaat voor 50% uit pinot, gris, riesling en gewurztraminer. Een aromatische, zachte, crèmige en vriendelijke witte wijn.

De Pinot Gris heeft kracht, stevigheid en diepgang. In de smaak bloemigheid, tropisch fruit en steenfruit.

De Gewurztraminer is een bommetje van aroma’s: lychees, rozen, kruidig en een klein pepertje gemaskeerd door een zoete aanzet.

De Riesling is als enige redelijk droog, fris, licht tropisch en met mooie zuren. Een plaatje van een riesling met een beschaafd alcoholgehalte van 12,5.

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl