Emilia | Romagna

Emilia Romagna is vooral bekend vanwege de Lambrusco. Maar Lambrusco wordt alleen in Emilia gemaakt. In Romagna werken ze vooral met sangiovese. Emilia Romagna betreft dus niet een maar twee wijnstreken. Vandaag gaat het over Romagna.

Om de streek wat meer bekendheid te geven organiseert het consortium jaarlijks Vini ad Arte. Dit ging de laatste jaren met horten en stoten. In 2020 werd het lopende evenement afgelast vanwege corona en moesten de deelnemers naar huis voordat het programma was afgerond. Daarna was er ruim twee jaar corona. Dit jaar stond het eerder gepland in mei, maar toen kon het niet doorgaan vanwege de overvloedige regenval die het gebied teisterde. Halverwege juli werd Vini ad Arte opnieuw gepland en dit keer was er een pittige hittegolf. Maar het ging wel door.

Romagna

Romagna ligt net onder de kap van de laars tegen de Apennijnen aan. Het gebied telt ruim 6.000 hectares, heeft 1 DOCG en 5 DOC’s, maakt in totaal ruim 11 miljoen flessen en telt 103 producenten. Qua druivenrassen is sangiovese het belangrijkste rode ras en albana is hét ras voor de witte wijn, dat is ook de enige DOCG.

De wijn bij uitstek van Romagna is Romagna Sangiovese DOC die niet alleen de kracht en de warmte van Romagna weerspiegelt, maar ook tonen van zachtheid heeft die de gevoeligheid weerspiegelen van zijn mensen, zoals de producenten het zelf graag verwoorden. Het is een sterke aardse wijn met levendige zuren, stevige tannines en een rond mondgevoel; een wijn met een sterke fruitsmaak, maar ook verfijnd en harmonieus. Het is een rode wijn met een bloemige geur en hints van rode bessen, een goede structuur en een fijne tannines.

Subzones en terroir

Het productiegebied van Romagna DOC-wijnen strekt zich uit ten zuiden van de Via Emilia tot ten noorden van de Toscaans-Romagnolo Apennijnen. Dit gebied bestaat uit heuvels die op het noordoosten liggen met goede zonexposure. De wijngaarden liggen tussen 100 en 300 meter met enkele uitzonderingen tot 500 meter met een terroir van voornamelijk sedimentaire klei.

Het klimaat is in principe continentaal; hete zomers en koude en langdurige winters, maar de klimaatveranderingen van het laatste decennium hebben dat veranderd. De regenval op de uitlopers is beperkt en neemt geleidelijk toe naarmate je de Apennijnen beklimt.

De Apennijnen van Romagna bestaan ​​uit gesteenten die millennia geleden op de bodem van de oceaan lagen. De geologische oorsprong bestaat uit kalksteen- en klei. Ook mergel en zandsteen komen voor.

Romagna heeft vijf verschillende subgebieden, van west naar oost: Imola, Faenza, Forli, Cesena en Rimini. De subzones van Faenzazijn: Serra, Brisighella, Marzeno en Oriolo; die van Forlì zijn: Modigliana, Castrocaro-Terra del Sole, Meldola, Predappio en Bertinoro; en bij Cesena: sub-Cesena, San Vicinio en Longiano.

Je hebt de gewone Sangovese, de Superiore en de twaalf subzones die op het label vermeld mogen worden. De subzones hebben verschillende terroirs en bij de uitloop naar de Apennijnen kan het terroir weer veranderen (maal twaalf).De twaalf subzones maken het voor consumenten erg lastig. Zie het terroir maar eens te onthouden.

In het algemeen zijn de subzones wat chiquer dan de normale sangiovese. De toevoeging Superiore houdt losjes een krachtiger stijl in.

Wit

Albana is het belangrijkste witte druivenras, dat is ook de enige DOCG van Romagna. Albana heb je van droog tot rijp, van fris tot houtgelagerd. Daarnaast groeit er nog trebbiano, pagadebit – (een loookalike van trebbiano). Spumante en zoete wijnen zijn er ook.

In totaal – rood en wit – worden er ruim 11 miljoen flessen gemaakt.

Anteprima

Op de Anteprima die tijdens de Vini ad Arte plaats vindt, staan 158 wijnen waarvan 35 witte albana’s in alle varianten. Een producent – Tre Monti – voedt de albana op amfora op, wat een sterk oxidatieve stijl geeft. De ruim honderd rode wijnen komen van de verschillende zones in de gewonen DOC of Superiore. Een paar producenten vielen op met hun kwaliteit, daarvan noemen we er hier een paar: Fattoria Zerbina, Frangipane, Assirelli, Merlot, Poderi dal Nespoli, Condé, Rocche Malatestiana, Piccolo Brunelli, Celli. Dit is geen uitputtende selectie.

Zoals eerder gesteld: ruim zesduizend hectare en 103 producenten en aardse krachtige sangioveses. Romagna is een ontdekking.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl