Essence de Dourthe: Super Bordeaux!

Patrick Jestin staat er ontspannen bij op deze zonnige maandag in Den Bosch. Floris Verlinden van Wijn Verlinden en exportmanager Richard Heij staan naast Jestin. Laatstgenoemde is hier om uitleg te geven over de Essence de Dourthe. Dourthe, een groot bedrijf én een naam die in Bordeaux en omstreken zeer bekend is, was van 1940 tot 1981 een familiebedrijf. Daarna werden resp. zowel Douwe Egberts als Bols aandeelhouder. Jestin ‘I am originally from the perfumworld’ werd 29 jaar geleden marketing director en nam niet lang daarna met 2 partners het bedrijf over.

Jestin wilde naast zijn ‘gewone’ wijnportfolio – Douthe heeft 322 hectares en 9 chateaus – iets speciaals en zo is in 2000 de eerste Essence de Dourthe ontwikkeld. De Essence komt van de beste oogst van 3 chateaus, sinds 2005 van 4: Château Belgrave uit de Haut-Médoc; Chateau La Garde in Pessac-Leognan; Château Le Boscq in St Estephe en Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac in Saint-Émilion. Er worden maar 6.000 flessen van gemaakt ‘which was the size of Pétrus at the time so we thought it would be a good number’, slechts 10 of 11 hectares leveren uiteindelijk de druiven. Maar wel de allerbeste. Omdat de selectie druiven van verschillende appellations komen – Pessac-Leognan, St. Estephe, Haut Medoc en St Émilion – is de Essence met recht een super Bordeaux te noemen. En dat was precies het streven van Jestin ’we have Super Toscans, zo why not a super Bordeaux’.

Van de vier chateaus worden de druiven ter plekke gevinifieerd en opgevoed en daarna volgt de cruciale blending die iedere keer verschillend is, áls het ervan komt ‘we made no Essence in 2004, 2007 2011’. Van de 100 beschikbare barriques worden er slechts 20 geselecteerd die de uiteindelijke blend zullen vormen. De beste cabernet sauvignon komt uit Pessac Leognan, de mooiste petit verdot uit St. Estephe, de soepelste merlot uit Haut Medoc en St. Emilion. De blend rust dan nog 10 maanden in één jaar oude barriques.

De blend verschilt ieder jaar, in 2010 is deze 62% cabernet sauvignon, 32% merlot en 6% petit verdot. In restaurant Noble in Den Bosch proeven we eerst de La Garde 2010, de Le Bosq 2010, de Belgrave 2010 gevolgd door de Essence 2010. De Le Bosq is het meest soepel, de Belgrave en La Garde zijn wat stroever. De Essence- die gemaakt is van het beste van deze drie – maakt een verpletterende indruk: vol, sappig, soepel, balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Een super wijn, een super Bordeaux. Kan moeiteloos de confrontatie aan met de beste Grand Crus en kost slechts – als je eraan kunt komen – 89 Euro. Ook de aanwezige Master of Wine Cees van Casteren, die toch echt wel links en rechts wat aardige dingen te proeven zal krijgen, meldt dat hij tot op heden veel te weinig aandacht aan deze wijn heeft besteed. Naderhand proeven we nog de 2005 – lijkt erg op 2010, iets meer belegen – en de 2008 die een ander karakter heeft: elegant, strak en iets minder fruit gedomineerd.

Noble

Noble kookt voor erbij nog een paar uitstekende gerechtjes – vooral de crispy octopus met harissa is memorabel naast het hert en ossenstaart – maar wat blijft hangen is de Essence. ‘Once met, never forgotten’. Een wereldwijn. Een super Bordeaux. Een wijn om nooit te vergeten. Wijn Verlinden heeft een kleine allocatie toegewezen gekregen van de 2010, ben benieuwd wat daar op dit moment nog van over is in hun kelder. Rennen!

Charlotte van Zummeren

Foto: vlnr Richard Heij, Floris Verlinden & Patrick Jestin

Wijn Verlinden
Dourthe


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl