Herfstwijn | Farina Nodo d’Amore

Het wordt weer tijd voor herfstwijnen, voor de eerste keuze reizen we af naar Valpolicella, om te precies te zijn naar Farina. Farina is begin 19de eeuw opgericht door de vader van Allessandro Farina. En (Alles)Sandro is ver in de zeventig nog steeds actief. Door het wegvallen van oom Remo werd zoon Claudio uit zijn eerste business getrokken, hij maakte namelijk schoenen. Farina ligt in Pedemonte in het hart van het historische Valpolicella Classico gebied, iets ten oosten van het Gardameer. Classico is verantwoordelijk voor 40% van de productie in Valpolicella. Op dit moment is Farina in handen van Claudio en Elena Farina, de 3de generatie van de familie.

De familie Farina vindt transparantie enorm belangrijk. Op hun website is – straks –  al het werk online te volgen is. Claudio ‘er zijn enorme investeringen gedaan de laatste jaren en dat is goed te zien. De winery ziet er van top tot teen piccobello uit.’ Opvallend zijn ook de kurken voor de instapwijnen die van suikerriet zijn gemaakt.

Classico

Valpolicella Classico is een mooi gebied. Het Gardameer zorgt ten westen voor een matiging van het klimaat. Rond de wijngaarden liggen heuvels, die zorgen voor perfecte blootstelling aan de zon. Het berggebied Monte Baldo zorgt voor een frisse wind, die extreme warmte voorkomt. Het terroir met een mix van kalksteen en klei geeft structuur en karakter aan de wijnen. Farina maakt ook Soave en Lugana. Van de 1 miljoen flessen die zij produceren, gaat er 65 % naar het buitenland.

Farina werkt met 45 hectare, 10 hectare in eigendom en 35 hectare van wijnboeren die werken zoals Farina zich dat voorstelt i.c. zo schoon mogelijk . Dat het gebied populair is geworden, bewijst de prijs van de druiven. Claudio ‘the price of the grapes have gone up twice in the last decade.’ Farina teelt corvina  voor de structuur in de wijnen , corvinone, rondinella voor de kleur, molinara voor het bouquet, negrara, oseleta, turchetta en dindarella. Farina gebruikt de molinara ook in de Amarone, velen gebruiken daarvoor in de plaats cabernet en merlot.

Farina Nodo d’Amore Rosso Trevenezie

Na de oogst drogen de druiven Merlot en Teroldego ongeveer 20 dagen, waarna het sap van corvina wordt toegevoegd. Vervolgens vergisting zonder gebruik te maken van mechanische krachten.

Verbunt, vanaf aanstaand weekend gefuseerdmet Verlinden Drink & Discover, is de trotse importeur. Ook verkrijgbaar bij alle 104 Wijnkring winkels. Perfect bij dit vroege herfstweer!

De wijn is zowel sappig als krachtig. Geconcentreerd en soepel. Kruidig én jammy, een doordrinker €15,95.

Charlotte van Zummeren

Farina
Verbunt
Wijnkring


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl